Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Ελληνική ιστορία και προϊστορία
Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Αρβανίτες : Οι 70 διάσημες προσωπικότητες της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδος με αρβανίτικη καταγωγή

ΕΙΣΑΓΩΓΉ
Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η αρβανίτικη καταγωγή έδινε σε όλους, και ιδιαίτερα στα παιδιά, κολοσσιαία υπερηφάνεια. «Είμαστε Αρβανίτες». Εμείς, τα αγόρια, λατρεύαμε τους φουστανελοφόρους προγόνους από τα ορεινά της Πάρνηθας, που σκαρφάλωναν με τα μυώδη πόδια τους τις κορυφές, ντυμένοι με δέρματα ζώων και ζωσμένοι με μπαρούτια, εμπροσθογεμή τουφέκια και κάθε λογής χαντζάρες, που τα είχαν αφαιρέσει από τον πατροπαράδοτο και μισητό εχθρό και δυνάστη, αφού τον είχαν σφάξει, όπως τα ζυγούρια πάνω σε μια πέτρα αυτής της γης, η οποία ούτε στιγμή δεν σταμάτησε να πολεμάει τους τυράννους. Οι Αρβανίτες αποτελούν συστατικό στοιχείο του σημερινού ελληνικού λαού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν στο πλευρό μας φέροντας υπερήφανα και αξιότιμα οικογενειακά ονόματα που είναι αρβανίτικης προέλευσης. Καμιά φορά και χωρίς υποψία για την πραγματική σημασία τους. 
Οι Αρβανίτες της Αττικής και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, ακόμη και στον Νομό Εβρου υπάρχουν δύο χωριά και στην Κάσο το υπέροχο Αρβανιτοχώρι, καθώς και πλήθος αρβανίτικα επώνυμα σε νησιά όπως η Κέα, όπου κανείς δεν μιλάει αρβανίτικα, ήταν πάντα συστατικό στοιχείο της διαμόρφωσης του σύγχρονου Ελληνισμού. Ασύγκριτοι πολεμιστές, σκληροί αγρότες, δημιουργικοί κτηνοτρόφοι και, παρά τη διγλωσσία, παρόντες, πέραν της αναλογίας τους στον γενικότερο πληθυσμό, στην επιστημονική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Τα αρβανίτικα μιλήθηκαν, όπως και οι άλλες διάλεκτοι, μέχρι να υποκαταστήσει η τηλεόραση τη γιαγιά. Οταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, ολόκληρη η Αττική, καθώς και μεγάλο μέρος της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας, κατοικούνταν από Αρβανίτες. Οι μόνοι που δεν μίλαγαν αρβανίτικα στην Αττική ήταν οι Μεγαρίτες. Αυτοί οι αλλόγλωσσοι ελευθέρωσαν την Αθήνα. Οι Αρβανίτες θεωρούνται ως οι Δωριείς του νεώτερου Ελληνισμού και όχι άδικα αφού, με το αρχαίο Ελληνικό αυτό φύλο παρουσιάζονται πολλές ομοιότητες στην κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα.
ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ 
Όσον αφορά την πολιτισμική ταυτότητα, οι κάτοικοι του Αρβάνου ήταν Ρωμιοί ακρίτες του στρατιωτικού Θέματος του Δυρραχίου, τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα, και απέκρουαν τις επεκτατικές βλέψεις των σλαβικών φυλών και των Φράγκων.
Ήταν συνειδητά ορθόδοξοι και έμειναν και μετά το θρησκευτικό σχίσμα του 1054 πιστοί στην Κωνσταντινούπολη. Ως Ρωμιοί αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τους Φράγκους, και ειδότερα τους Νορμανδούς, που εισέβαλαν στο Δυρράχιο το 1081. Οι Ενετοί και οι Φράγκοι, συμπεριλαμβανομένων των Νορμανδών, τους ονόμαζαν Γραικούς. Το όνομα Γραικός είναι αρχαίο όνομα των Ελλήνων, κατά τον Αριστοτέλη, που την εποχή εκείνη σήμαινε τον Ελληνορθόδοξο σε αντίθεση με τον Λατίνο, δηλαδή κατά βάση τον Φράγκο που χρησιμοποιούσε ως λειτουργική γλώσσα τα Λατινικά. Ακόμα και στα νεότερα χρόνια, η Τόσκικη περιοχή νότια του Γενουσού ποταμού η οποία σήμερα ανήκει στην Αλβανία, φαίνεται ότι διατήρησε το Ελληνικό στοιχείο μέσα από τους αιώνες. Να σημειωθεί ότι οι Αρβανίτικοι πληθυσμοί της Ελλάδας και της Ιταλίας ήταν και παρέμειναν πιστοί στην Ελληνική Ορθοδοξία, αντίθετα με τους Αλβανούς που ασπάστηκαν θρησκείες ή δόγματα, όπως ο Μουσουλμανισμός και ο Ρωμαιοκαθολισμός ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα.
Οι ίδιοι οι Αρβανίτες ανέκαθεν, αλλά κυρίως μετά την ανάπτυξη του Αλβανικού εθνικισμού και λόγω της συμπόρευσής τους με το ελληνικό στοιχείο, απορρίπτουν οποιαδήποτε συσχέτιση με τους Αλβανούς. Στη δεκαετία του 1990, ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα περιέγραψε τους Αρβανίτες ως αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολιτιστικών οργανώσεων Αρβανιτών.
ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ
Στους Αρβανίτες της Βοιωτίας συναντάμε ευρύτερες ομάδες συγγένειας. Πρόκειται για τα σόγια (σόjτε). Σχηματίζονται πάντα με αναφορά έναν πρόγονο πριν από τρεις ή τέσσερις γενεές, με αφετηρία το πιο ηλικιωμένο μέλος. Έχουν δηλαδή βάθος πέντε έως επτά, το πολύ, γενεές. Τα σόγια είναι διασκορπισμένα στο χωριό. Η πατρογραμμικότητα/πατροπλευρικότητα των σογιών φαίνεται και στο συμβολικό επίπεδο. Συνδέουν τα σόγια με το αίμα (γκjακ) και το σπόρο, το ανδρικό σπέρμα (φάρε). Λένε ότι «σόι, επώνυμο και αίμα είναι το ίδιο». Και υποστηρίζουν ότι το αίμα πηγαίνει, δηλ. μεταβιβάζεται, με το σπόρο. Εκτός από τα σόγια υπάρχουν και μεγαλύτερες ομάδες συγγένειας, οι φάρες (φάρετε), που αντιστοιχούν στα επώνυμα. Τον όρο φάρα χρησιμοποιούν περιορισμένα και παράλληλα με τον όρο ράτσα, ενώ και ο όρος σόι έχει συχνά την ίδια σημασία. Αυτό φαίνεται και από την αντίληψη ότι ο σπόρος (φάρε) και το αίμα (γκjακ) πηγαίνουν μαζί. 
Οι Αρβανίτες έχουν την άποψη ότι το σόι κρατά επτά γενεές ή επτά ζωνάρια (να στάτε μπρέζα). Για παράδειγμα, όταν θέλουν να διαπιστώσουν τι συγγένεια έχουν μεταξύ τους, ρωτάνε: «Σα μπρέζα γιαν;» (πόσα ζωνάρια είναι;). Θεωρούν ότι έχουν συγγένεια και με τα τρίτα ξαδέλφια και ότι «όσοι έχουν το ίδιο επώνυμο πονάνε ο ένας τον άλλο σαν να είναι αδέλφια». Εκτός από τα σόγια υπάρχουν και μεγαλύτερες ομάδες συγγένειας, οι φάρες (φάρετε), που αντιστοιχούν στα επώνυμα. Τον όρο φάρα χρησιμοποιούν περιορισμένα και παράλληλα με τον όρο ράτσα, ενώ και ο όρος σόι έχει συχνά την ίδια σημασία. Αυτό φαίνεται και από την αντίληψη ότι ο σπόρος (φάρε) και το αίμα (γκjακ) πηγαίνουν μαζί. Στους Αρβανίτες της Βοιωτίας είναι σε χρήση και δύο άλλοι όροι: το «γκιρί» (συγγενείς) και το «τάνετε» (οι δικοί). Το γκιρί δηλώνει τους αμφιπλευρικούς συγγενείς αλλά αρχικά περιοριζόταν μόνο στους μητροπλευρικούς. Γκιρί (από το «γκίου») σημαίνει γυναικείο στήθος και κατ’ επέκταση συγγένεια από γάλα ή από γυναίκες.
Συσχετίζοντας πάντα την εθνοτική ομάδα τους με τους αρχαίους Δωριείς, στο βαθμό που έχουν επηρεαστεί από τα δημοσιεύματα του Μπίρη, αναφέρουν ως χαρακτηριστικά της ομάδας τους: τη σκληρότητα, τον αγέλαστο χαρακτήρα (δωρικό ύφος), τον πατριωτισμό, τη συντηρητική ψυχοσύνθεση (πίστη στα πατροπαράδοτα), ότι είναι μισόξενοι, το σεβασμό προς τους γέροντες, τη λιτότητα κ.λπ. Από άποψη ιδιαίτερων συμπεριφορών: την μπέσα (λόγος), την εκδίκηση του αίματος, την πίστη στη βλαμιά (αδελφοποιία), τη ζωοκλοπή και τις απαγωγές γυναικών. Μάλιστα, στα χωριά του Ελικώνα αναφέρεται ότι οι κοπέλες δεν ήθελαν να παντρευτούν νέους που δεν είχαν κάνει πολλές κλεψιές. Επίσης τονίζεται ο δεισιδαίμων σε υπερβολικό βαθμό χαρακτήρας τους.
ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΕΠΏΝΥΜΑ ΜΕ ΑΡΒΑΝΊΤΙΚΗ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΛΈΞΕΩΝ
Ο Κώστας Μπίρης, στο βιβλίο του «Αρβανίτες», παραθέτει επίθετα αρβανίτικης προέλευσης όπως προκύπτουν από καταλόγους ονομάτων καπεταναίων και απλών στρατιωτών που αναφέρονται σε έγγραφα του βενετικού αρχείου και άλλα κείμενα του 15ου και 16ου αιώνα. Επίθετα που έχουν επιβιώσει ως σήμερα, εξελληνισμένα τόσο ώστε να θεωρούνται πλέον ελληνικά, παρ' ότι δεν παύουν να υποδηλώνουν αρβανίτικη καταγωγή. Επώνυμα με αρβανίτικη ρίζα που συναντώνται στον ελλαδικό χώρο ετυμολογούνται εμπειρικά, μέσω της ένταξής τους σε φράσεις αυτής της γλώσσας ώστε να αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά το αρχικό τους νόημα. Επώνυμα που στα ελληνικά δεν σημαίνουν τίποτα στα αρβανίτικα είναι ξεκάθαρα. Περιπτώσεις όπως π.χ. το επώνυμο Φλέσσας που σημαίνει πολυλογάς ρίχνουν ακόμα περισσότερο φως σε κομμάτια της ιστορίας μας για τα οποία νομίζουμε ότι όλα έχουν λεχθεί. Ειδικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα, επαγγέλματα ακόμα και προσβλητικά παρατσούκλια που κάποτε δόθηκαν με ή χωρίς κακεντρέχεια είναι πλέον επώνυμα οικογενειών και ανθρώπων που δεν ξέρουν ή δεν φαντάζονται τι σημαίνουν.
ΔΙΆΣΗΜΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΡΒΑΝΊΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΝΕΌΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΆΔΑ 
1. Μελίνα Μερκούρη / Ηθοποιός, Πολιτικός / ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΡΓΟΛΊΔΑΣ 
2. Ειρήνη Παππά / Ηθοποιός / ΚΟΡΙΝΘΙΑ
3. Γρηγόρης Μπιθικώτσης / Πατήρ, Τραγουδιστής / ΕΥΒΟΙΑ
4. Σωτηρία Μπέλλου / Τραγουδίστρια / ΕΥΒΟΙΑ
5. Χάρις Αλεξίου / Τραγουδίστρια / ΘΗΒΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
6. Γιώργος Παπασιδέρης / Τραγουδιστής / ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΤΤΙΚΉΣ 
7. Αλέκος Σακελλάριος / Σκηνοθέτης / ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΉΠΕΙΡΟΣ 
8. Χαράλαμπος Μπούρας / Αρχιτέκτων / ΠΡΕΒΕΖΑ, ΉΠΕΙΡΟΣ 
9. Έλλη Λαμπέτη / Ηθοποιός /ΒΙΛΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
10. Παντελής Ζερβός / Ηθοποιός / ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
11. (Αικατερίνη) Καίτη Παπανίκα / Ηθοποιός / ΜΕΝΙΔΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
12. Φαίδων Γεωργίτσης / Ηθοποιός / ΚΟΡΩΠΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
13. (Δημήτριος) Τζίμης Λόντος / Παλαιστής αθλητής / ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
14. Άγγελος Τερζάκης / Συγγραφέας / ΑΡΓΟΛΙΔΑ 
15. Σπύρος Λούης / Μαραθωνοδρόμος, ολυμπιονίκης / ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΉΣ 
16. Δήμητρα Λιάνη / Αεροσυνοδός / ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΤΤΙΚΉΣ 
17. Θεόδωρος Πάγκαλος / Στρατιωτικός Δικτάτωρ, παππούς / ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΤΤΙΚΉΣ 
18. Γρηγόρης Μπιθικώτσης / Τραγουδιστής, γιός / ΕΥΒΟΙΑ
19. Σταμάτης Φασουλής / Ηθοποιός / ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΤΤΙΚΉΣ 
20. Θεόδωρος Πάγκαλος / Πολιτικός, εγγονός / ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΤΤΙΚΉΣ 
21. (Γαρυφαλλιά) Λιάνα Κανέλλη / Δημοσιογράφος, πολιτικός / ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
22. Μιχάλης Καλογράνης Μενιδιάτης / Τραγουδιστής / ΜΕΝΙΔΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
23. Χρήστος Καλογράνης Μενιδιάτης / Τραγουδιστής / ΜΕΝΙΔΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
24. Μάρκος Σεφερλής / Ηθοποιός / ΚΟΡΙΝΘΙΑ 
25. Γιάννης (Πλούταρχος) Κακοσσαίος / Τραγουδιστής / ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
26. Κατερίνα Ζαφείρη / Δημοσιογράφος / ΘΗΒΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
27. Σάσα Σταμάτη / Δημοσιογράφος / ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
28. Παναγιώτης Λάλεζας / Τραγουδιστής / ΚΟΡΙΝΘΙΑ
29. (Γεωργία) Γωγώ Μπρέμπου / Ηθοποιός / ΧΑΣΙΑ ΑΤΤΙΚΉΣ 
30. Γιώργος Σαμπάνης / Τραγουδιστής / ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
31. Δημοσθένης Λιακόπουλος / Φυσικός, Δημοσιογράφος / ΔΩΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
32. Αλέξης Κούγιας / Δικηγόρος / ΚΟΡΙΝΘΙΑ
33. (Αναστάσιος) Τάσος Νούσιας / ΡΟΔΟΤΟΠΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
34. Σπύρος Μπρέμπος / Τραγουδιστής / ΧΑΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
35. Παύλος Χαικάλης / Ηθοποιός / ΚΑΤΑΚΩΛΟ ΗΛΕΙΑΣ
36. Κώστας Κόκλας / Ηθοποιός / ΖΑΚΥΝΘΟΣ
37. Γιάννης Μάζης / Καθηγητής Πανεπιστημίου / ΚΕΡΚΥΡΑ
38. Νίκος Μάνεσης / Δημοσιογράφος / ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
39. Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας / Ζωγράφος / ΥΔΡΑ
40. Κωνσταντίνος Κόλλιας / Πρωθυπουργός, Εισαγγελέας Άρειου Πάγου / ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
41. Αλέξανδρος Κορύζης / Πρωθυπουργός, Νομικός Οικονομολόγος / ΠΟΡΟΣ
42. Γεώργιος Παπαδόπουλος / Δικτάτωρ, Ταξίαρχος, Συνταγματάρχης / ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ-ΚΑΛΟΥΣΙ ΑΧΑΙΑΣ
43. Νίκος Τόσκας / Υπουργός Αμύνης, Στρατηγός / ΑΘΗΝΑ
44. (Χαρίκλεια) Κλέλια Ρενέση / Ηθοποιός / ΖΑΚΥΝΘΟΣ   
45. Γιώργος Καραμπελιάς / Εκδότης, Συγγραφέας / ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑ
46. Βαγγέλης Μουρίκης / Ηθοποιός / ΑΘΗΝΑ 
47. Βλάσης Μάρας / Αθλητής γυμναστικής / ΑΘΗΝΑ
48. Πάρης Μέξης / Σκηνοθέτης / ΑΘΗΝΑ
49. Βασίλης Λέκκας / Τραγουδιστής / ΣΕΡΡΕΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ 
50. Άγγελος Γκίνης / Πολιτικός Μηχανικός, Ακαδημαικός / ΣΠΕΤΣΕΣ
51. (Δέσποινα) Ντέπυ Γκολεμά / Δημοσιογράφος / ΑΘΗΝΑ
52. Θανάσης Μωραίτης / Τραγουδιστής / ΒΑΓΙΑ ΘΗΒΩΝ 
53. (Ευγενία) Τζένη Μπότση / Ηθοποιός / ΑΘΗΝΑ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ Ή ΥΔΡΑ)
54. Παναγιώτης Δαγκλής / Αντιστράτηγος / ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
55. Παύλος Κουντουριώτης / Ναύαρχος, Πρόεδρος, Αντιβασιλέας / ΥΔΡΑ
56. Ναπολέων Ζέρβας / Ταγματάρχης, Αρχηγός ΕΔΕΣ / ΑΡΤΑ, ΣΟΥΛΙ ΗΠΕΙΡΟΣ
57. Γιώργος Τζαβέλλας / Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Συγγραφέας, Στιχουργός / ΑΘΗΝΑ, ΣΟΥΛΙ ΗΠΕΙΡΟΣ
58. Ελισάβετ Μπότσαρη / Αρχιτέκτων / ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΣΟΥΛΙ ΗΠΕΙΡΟΣ
59. Νίκος Πανουργιάς / Τραγουδιστής /ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
60. Χρήστος Τούσης (ΤUS) / Τραγουδιστής / ΠΑΡΓΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
61. Σπύρος Καρνέσης / Εφοπλιστής / ΜΑΝΔΡΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
62. Κωνσταντίνος Γρίβας / Καθηγητής Γεωπολιτικής / ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
63. Ιωάννης Γρίβας / Πρόεδρος Αρείου Πάγου / ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ 
64. Ευάγγελος Κοροπούλης / Μακεδονομάχος / ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
65. Διαμαντής Γκολέμης / Μακεδονομάχος / ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 
66. Ελένη Μενεγάκη / Παρουσιάστρια τηλεόρασης / ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
67. Σταύρος Καρκαλέτσης / Συγγραφέας, Ιστορικός / ΑΛΙΒΕΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
68. Γεώργιος Παπαμελετίου / Ταξίαρχος καταδρομέων / ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΒΟΙΩΤΊΑΣ
69. Κωνσταντίνος Τριβέλλας / Πρόεδρος Ε.Π.Ο. (ποδόσφαιρο) / ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ 
70. Αλέξανδρος Κοντούλης / Αντιστράτηγος, Διπλωμάτης / ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πηγή : 
Ιστορία των Αρβανιτών και της αρβανίτικης γλώσσας με πίνακα λεξιλογίου της αρβανίτικης της Νότιας Ελλάδας
https://arxeion-politismou.gr/2017/04/arvanites-kai-arvanitiki-glossa.html
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1
https://www.google.com/amp/s/www.tovima.gr/2016/11/05/opinions/arbanites-kai-albanoi/amp/
https://www.lithoksou.net/2020/11/arvanites.html?m=1
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82
https://fyletika.blogspot.com/2016/02/blog-post_1.html?m=1
https://www.google.com/amp/s/www.himara.gr/istoria/5566-arvanon-arvana-arbouna-arben-arberia-alvanopolis-elbasan-kruja-arvon%3fformat=amp
https://lastpoint.gr/arvanites-oi-gnostoi-agnostoi-tis-ellinikis-istorias/#google_vignette
https://www.huffingtonpost.gr/entry/ellenes-arvanites-alvanoi-en-sentomia_gr_65b4b0d3e4b077c17ab5448e
https://vimasaronikou.wordpress.com/2016/09/22/%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1/
http://boeotia.ehw.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaid=12803&boithimata_State=&kefalaia_State=
https://kleftouria.blogspot.com/2008/04/1821_19.html?m=1
https://www.notioanatolika.gr/culture/8458-arvanitika-eponyma-apo-poy-proerxontai-kai-
https://arvanitikaeponyma.blogspot.com/2018/?m=1
https://www.politeianet.gr/books/9789606813542-rachoutis-p-kostas-mpatsioulas-ta-arbanitika-eponuma-ton-ellinon-226447
https://mousikovlog.blogspot.com/2020/04/blog-post_4.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου