Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Ελληνική ιστορία και προϊστορία
Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Σαν Σημερα - Ιστορικη Αναδρομη 24/08-30/08

24/08

49 π.Χ. - Δεύτερη μάχη στον ποταμό Μπαγκράντας. Ο στρατηγός του Ιουλίου Καίσαρα, Γάιος Σκριμπόνιους Κούριος, ηττάται από τους Νουμίδες και αυτοκτονεί για να αποφύγει την αιχμαλωσία.
79 - Ο Βεζούβιος εκρήγνυται. Η Πομπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες θάβονται στην ηφαιστειακή τέφρα (σημείωση: αυτή η παραδοσιακή ημερομηνία έχει αμφισβητηθεί και πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι το γεγονός συνέβη στις 24 Οκτωβρίου).
410 - Οι Βησιγότθοι υπό τον βασιλιά Αλάριχο λεηλατούν τη Ρώμη για πρωτη φορα παγκοσμιως.
1185 - Οι Νορμανδοί εισβολεις απο την Ιταλια καταλαμβάνουν την βυζαντινη Θεσσαλονίκη.
1200 - Ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας, ο οποίος υπέγραψε την πρώτη Μάγκνα Κάρτα, παντρεύεται τη 13χρονη Ισαβέλλα της Ανγκουλέμης στον Καθεδρικό Ναό του Μπορντό.
1215 - O Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ κηρύσσει άκυρη τη Μάγκνα Κάρτα των Αγγλων.
1349 - Πογκρόμ κατά των Εβραίων στην Κολωνία, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την πανώλη. Η εβραϊκή συνοικία καίγεται από τον όχλο και χιλιάδες διώχνονται από την πόλη.
1516 - Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπό τον σουλτανο Σελίμ Α΄ νικά το σουλτανάτο των Μαμελούκων της Αιγυπτου στη μάχη του Μαρτζ Νταμπίκ και καταλαμβάνει τη σημερινή Συρία.
1561 - Ο Βασιλιας Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης παντρεύεται τη δούκισσα Άννα της Σαξωνίας.
1690 - Ιδρύεται η πολη Καλκούτα στην δυτικη Ινδία από τον Τζομπ Τσάρνοκ.
1814 - Kατά τους τελευταίους μήνες του «Πολέμου του 1812» όπως ονομάστηκε η πολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βρετανίας, οι δυνάμεις των Βρετανών εισβάλουν στην Ουάσιγκτον: Καπιτώλιο και Λευκός Οίκος πυρπολούνται.
1821 - Οι Ισπανοί αναγνωρίζουν στο Μεξικό την ανεξαρτησία του μετα απο πολεμο.
1831 - Ο Δαρβίνος σαλπάρει με το πλοίο Beagle για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του θα τον οδηγήσουν στη θεωρία ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.
1891 - Ο αμερικανος εφευρετης Τόμας Έντισον κατοχυρώνει τον κινηματογραφικό φακό.
1893 - Χιλιάδες νεκροί από καταιγίδα στο Τσάρλεστον και στην ακτή Σαβάνα των ΗΠΑ.
1909 - Αρχίζουν οι εργασίες διαμόρφωσης ανισόπεδου διαύλου στη Διώρυγα του Παναμά.
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Το Γ΄ Σώμα Στρατού μεταφέρεται από τον Πάνορμο της Μικρας Ασιας στην Θράκη.
1961 - Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερκών διαψεύδει ότι ο Τούρκος πρέσβης Σεπάρ Ικσέλ προέβη σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε προτείνει διχοτόμηση της Κύπρου.
1963 - Επιδίδεται η επί οκτάμηνο αναμενόμενη απάντηση της Βουλγαρίας στις ελληνικές προτάσεις που αφορούν στις βουλγαρικές πολεμικές επανορθώσεις και στη διεξαγωγή παράλληλων διαπραγματεύσεων για όλα τα επί μέρους θέματα. Στην Αθήνα αναλυτές χαρακτηρίζουν το γεγονός ως "επίθεση ειρήνης" εκ μέρους της Βουλγαρίας, η οποία την προηγουμένη δήλωνε ότι δέχεται την παρουσία παρατηρητών στο έδαφός της, ανακινώντας θέμα απύραυλων Βαλκανίων.
1963 - Υπογράφεται από τη Δ.Ε.Η. και τις εταιρίες Μπράουν Μποβερί και KSG το συμβόλαιο για την εγκατάσταση στην Πτολεμαΐδα τρίτης θερμικής μονάδας αξίας 14,3 εκατ. δολαρίων. Δάνειο ύψους 21 εκατ. δολαρίων χορηγεί την επομένη στη Δ.Ε.Η. για τα έργα του Αχελώου ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης.

Γεννησεις

1113 - Γοδεφρείδος Ε', κόμης του Ανζού
1198 - Αλέξανδρος Β', βασιλιάς της Σκωτίας
1393 - Αρθούρος Γ', δούκας της Βρετάνης στην Γαλλια
1899 - Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Αργεντινός συγγραφέας
1902 - Φερνάν Μπρωντέλ, Γάλλος ιστορικός
1911 - Μιχάλης Ράπτης, Έλληνας τροτσκιστής
1929 - Γιάσερ Αραφάτ, Παλαιστίνιος πολιτικός και ηγετης
1933 - Πρίγκιπας Ρούπερτ Λεβενστάιν, Γερμανός επιχειρηματίας
1946 - Πασχάλης, Έλληνας τραγουδιστής

25/08

1258 - Ο αντιβασιλιάς Γεώργιος Μουζάλων και τα αδέλφια του σκοτώνονται από τον όχλο, τον οποίο υποδαύλισε ο μετέπειτα αυτοκράτορας Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος προκειμένου να σφετεριστεί το θρόνο της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας. Το πετυχε, ξεκινησε η παρακμη.
1580 - Στη Μάχη της Αλκαντάρα, η Ισπανία νικά την Πορτογαλία. Πολεμος Ανεξαρτησιας.
1718 - Ιδρύεται η Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ, στον κολπο του Μεξικου, απο Γαλλους.
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μάχη στα Βασιλικά Φθιώτιδας. Ελληνικη νικη.
1825 - Η Ουρουγουάη κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Βραζιλία.
1826 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Παύλος Μάριος (Μαρία) Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντος, φθάνει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα.
1854 - Αθήνα: Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νυκτερινές ώρες αποτεφρώνει το τότε Βασιλικό Τυπογραφείο, μετέπειτα Εθνικό. Η ζημία ανήλθε στις 60.000 δραχμές. Έξι ημέρες πριν, στις 19, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο οίκημα της Αστυνομίας κατασβέστηκε γρήγορα από το στρατό, ενώ ο Αρχηγός Εμμ. Τσούχλος στη προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίσθηκε ελαφρά. Μετά τα γεγονότα αυτά ο Βασιλεύς Όθων στις 1 Νοεμβρίου ίδιου έτους εκδίδει διάταγμα δημιουργίας λόχου πυροσβεστών.
1898 - Κρητική Επανάσταση (1895-1898): Σφαγή 700 Ελλήνων και 15 Άγγλων στο Ηράκλειο (Κρήτη) από τους Τούρκους (η σημερινή κεντρική «οδός 25ης Αυγούστου» στην πόλη ονομάσθηκε έτσι από αυτό το γεγονός).
1914 - Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1920 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει από το Παρίσι μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών. Θα προκυρηξει εκλογες επιτηδες, τις χανει και φευγει για την Γαλλια.
1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία. Η Στρατιά Μικράς Ασίας, αφού δεν μπόρεσε να διασπάσει την τουρκική τοποθεσία στη Μάχη του Σαγγαρίου και να εισέλθει στην Άγκυρα, μεταπίπτει σε κατάσταση άμυνας.
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Χάνει τη μάχη ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρνης παραδίνεται στους Συμμάχους. Αρχίζει η έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολουθούν την υποχωρητική κίνηση του Ελληνικού στρατού και έχουν ήδη συρρεύσει στην πόλη, προς την νησιωτική Ελλάδα. Ο Λόρδος Κώρζον προτείνει την ανάληψη της προστασίας των μειονοτήτων στην Θράκη και την Ανατολή από την Κοινωνία των Εθνών. Οι Συμμαχοι αφηνουν τους Τουρκους να καψουν την Σμυρνη.
1944 - Αποφυλακίζεται μετά από επτά χρόνια εξορίας και φυλάκισης ο αντιστασιακός παιδαγωγός και συγγραφέας Μιχάλης Παπαμαύρος.
1975 - Επανιδρύονται οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες στην Ελλάδα, που είχαν καταργηθεί από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
1975 - Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, μετατρέπει με απόφασή του τις θανατικές καταδίκες των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου σε ισόβια δεσμά, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης κυρίως για το εσπευσμένο της ενέργειας.
1988 - Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στο Λονδίνο, όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.
1993 - Βάνδαλοι καταστρέφουν το ελληνικό νεκροταφείο της κοινότητας Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη.
1996 - Ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο κατακτά η Αγγελική Ανδριοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι.
1996 - Εξέγερση σημειώνεται στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από συμπλοκή Αλβανών και Ελλήνων ανηλίκων κρατουμένων.
1997 - Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κάνει δεκτή την αίτηση του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα να απαγορευθεί στον Τζίμη Πανούση η χρησιμοποίηση στο μέλλον βιντεοκασετών, που έφτιαξε ο ίδιος και με τις οποίες σατίριζε τον Νταλάρα. Ο Πανούσης έκανε κριτική στις συναυλίες του Νταλάρα για την Κύπρο περνώντας έμμεσα το μήνυμα ότι δεν πήγε ούτε μια δραχμή για το σκοπό των συναυλιών! Μετά την καταδίκη ο Πανούσης θα συνεχίσει να σατιρίζει τον Νταλάρα αποκαλώντας τον «ακατανόμαστο».
1998 - Άγονος κατέστη ο διαγωνισμός για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.
2002 - Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Πόλο στο Βελιγράδι κατακτά η Ρωσία, επικρατώντας της Ουγγαρίας με 10-9, ενώ το χάλκινο κέρδισε η Γιουγκοσλαβία. Η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε την πέμπτη θέση (4-3 την Ισπανία στον τελευταίο αγώνα).
2004 - Η Φανή Χαλκιά κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια, κόβοντας πρώτη το νήμα του τερματισμού σε χρόνο 52.82.
2004 - Την απόσυρσή της από την ενεργό δράση ανακοινώνει η Νίκη Ξάνθου, που αποκλείεται στο μήκος.
2004 - Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο της 11ης ιστιοδρομίας στα Μιστράλ ανδρών.
2007 - Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Γεννήσεις

1707 - Λουδοβίκος Α', βασιλιάς της Ισπανίας
1744 - Γιόχαν Γκότφριντ Χέρντερ, Γερμανός συγγραφέας
1767 - Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός
1786 - Λουδοβίκος Α', βασιλιάς της Βαυαρίας
1845 - Λουδοβίκος Β', βασιλιάς της Βαυαρίας
1880 - Γκιγιώμ Απολλιναίρ, Γάλλος ποιητής και κριτικός
1930 - Σον Κόνερι, Σκωτσέζος ηθοποιός και παραγωγός
1964 - Βασίλειος Κοτρωνιάς, Έλληνας σκακιστής
1986 - Καρολίνα Πελενδρίτου, Κύπρια κολυμβήτρια

26/08

1071 - Οι Σελτζούκοι νικούν τον βυζαντινό στρατό του αυτοκρατορα Ρωμανου Διογενη στη μάχη του Μαντζικέρτ, κατοπιν προδοσιας της βασιλικης οικογενειας των Δουκων.
1278 - Ο Λαδίσλαος Δ΄ της Ουγγαρίας και ο Ροδόλφος Α΄ της Γερμανίας νικούν τον Όττοκαρ Β' της Βοημίας στη μάχη του Μάρσφελντ στη Μοραβία.
1303 - Ο Αλαουντίν Κχίλζι καταλαμβάνει το Τσιτόργκαρθ.
1346 - Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου οι Άγγλοι νικούν τους Γάλλους στη Μάχη του Κρεσύ.
1444 - Μάχη του Ζανκτ Γιάκομπ: ο γαλλικός στρατός με επικεφαλής τον Δελφίνο Λουδοβίκο (μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΑ΄ της Γαλλίας) νικά τον πολύ μικρότερο σε αριθμό στρατό της Ελβετικής Ομοσπονδίας στον Άγιο Ιάκωβο, στον ποταμό Μπιρς, κοντά στη Βασιλεία.
1789 - Γαλλική Επανάσταση. Η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε τη Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Μάχη των Βασιλικών Φθιώτιδας (2η μέρα), ο Πανουργιάς και ο Γκούρας με 1000 άνδρες νικούν τον Μπαϊράμ Πασά που κατέβαινε από Μακεδονία επί κεφαλής 8.000 ανδρών προκειμένου να ενωθεί με τον Ομέρ Βρυώνη.
1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο αιγυπτιακός στόλος, υπό τον Μουχαρέ μπέη και τον Γάλλο ναύαρχο, φθάνει στο Νεόκαστρο Μεσσηνίας. Θα καταστραφει στο Ναυαρινο.
1883 - Έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στο νησί Ρακάτα της Ινδονησίας.
1907 - Μακεδονικός Αγώνας: Φονεύονται από τους Τούρκους στο χωριό Μοκρίνο της Κερκίνης ο Παντ. Παπαϊωάννου και τρεις από τους άνδρες του.
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Εκκενώνεται από τις ελληνικές δυνάμεις η Μαγνησία της Μ. Ασίας, κατόπιν διαταγής της Διοίκησης Στρατιάς. Ο Έλληνας Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης εγκαταλείπει από τους πρώτους την πόλη επιβαίνοντας στο αγγλικό θωρηκτό "Iron Duke". Στην ιταλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης παρατίθεται επίσημο δείπνο προς τιμή της επιτυχίας των τουρκικών δυνάμεων του Κεμάλ Πασά.
1926 - Ελλάδα: Έκρηξη κινήματος: ο Γεώργιος Κονδύλης ανατρέπει το δικτατορικό καθεστώς του Θ. Πάγκαλου.
1959 - Η Μπρίτις Μότορ Κορπορέσιον παρουσιάζει το "μίνι κούπερ" που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής Άλεκ Ισιγόνις.
1960 - Εκτελείται η Σταυρούλα Γκουβούση, 63 ετών, κάτοικος Λεωνιδίου Αρκαδίας, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έπνιξε με τη βοήθεια του γιου της, τη νύφη της Μεταξία. Είναι η πρώτη μετά τον πόλεμο εκτέλεση γυναίκας για έγκλημα του ποινικού δικαίου.
1961 - Εγκαινιάζονται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Κανελλόπουλο και κυβερνητικά στελέχη το πρώτο εργοστάσιο ζάχαρης και ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός στη Λάρισα. Επίσης, το νέο ξενοδοχείο στο Βόλο και η αποπερατωθείσα σήραγγα στη λίμνη Κάρλα, χάρη στην οποία θα αποξηρανθεί έκταση 80.000 στρεμμάτων.
2007 - Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι νεκροί υπερέβησαν τους 50.

Γεννήσεις

1728 - Γιόχαν Χάινριχ Λάμπερτ, Ελβετός επιστήμονας
1740 - Ζοζέφ-Μισέλ Μονγκολφιέ, Γάλλος εφευρέτης
1743 - Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, Γάλλος χημικός
1850 - Σαρλ Ρισέ, Γάλλος φυσιολόγος
1873 - Λη ντε Φόρεστ, Αμερικανός εφευρέτης
1875 - Τζων Μπάκαν, Σκωτσέζος ιστορικός και πολιτικός
1882 - Τζέιμς Φρανκ, Γερμανός φυσικός
1897 - Γιουν Μπο-σεόν, Νοτιοκορεάτης πολιτικός
1910 - Μητέρα Τερέζα, Αλβανή ιεραπόστολος
1943 - Δάκης, Έλληνας τραγουδιστής
1980 - Μανόλης Παπαμακάριος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1981 - Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1981 - Βαγγέλης Μόρας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

27/08

1172 - Ο Ερρίκος ο Νεότερος και η Μαργαρίτα της Γαλλίας στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα της Αγγλίας.
1593 - Ο Πιέρ Μπαριέρ αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να δολοφονήσει το βασιλιά Ερρίκο Δ' της Γαλλίας.
1776 - Οι βρετανικές δυνάμεις νικούν τις αμερικανικές στη μάχη του Λονγκ Άιλαντ, στο σημερινό Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
1810 - Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: το γαλλικό ναυτικό νικά το βρετανικό βασιλικό ναυτικό, αποτρέποντας την κατάληψη του λιμανιού του Γκραντ Πορτ στο Ιλ ντε Φρανς.
1813 - Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας νικά μία μεγαλύτερη δύναμη Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων στη μάχη της Δρέσδης.
1906 - Μακεδονικός Αγώνας: Φονεύεται από κομιτατζήδες ο οπλαρχηγός Παπασταύρος Τσάμης κοντά στα Καλύβια Λάκκου (περιοχή όρους Βιτσίου).
1922 - (Ιουλιανό Ημερολόγιο) Μικρασιατική Εκστρατεία: Τα τελευταία τμήματα του ελληνικού στρατού εγκαταλείπουν τη Σμύρνη, οι χριστιανικές συνοικίες παραδίδονται στις φλόγες και ξεσπάνε ωμότητες εναντίον του πληθυσμού.
2004 - Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς αγωνές του 2004 στην Αθήνα.

Γεννήσεις

1770 - Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ, Γερμανός φιλόσοφος
1858 - Τζουζέπε Πεάνο, Ιταλός μαθηματικός
1864 - Χέρμαν Βάινγκερτνερ, Γερμανός γυμναστής
1890 - Μαν Ραίη, Αμερικανός φωτογράφος και καλλιτέχνης
1905 - Άρης Βελουχιώτης, Έλληνας αντιστασιακός
1908 - Λίντον Τζόνσον, 36ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1909 - Λέστερ Γιανγκ, Αμερικανός σαξοφωνίστας
1909 - Νίκος Τσιφόρος, Έλληνας συγγραφέας
1965 - Άγγελος Ποστέκογλου, Αυστραλός ποδοσφαιριστής

28/08

475 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Νέπως υποχρεώνεται από τον Ρωμαίο στρατηγό Φλάβιο Ορέστη να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Ραβέννα. Νεος αυτοκρατορας ο Ρωμυλος Αυγουστυλος, τελευταιος αυτοκρατορας της Δυτικης Ρωμαικης Αυτοκρατοριας.
489 - Ο βασιλιάς των Οστρογότθων, Θεοδώριχος ο Μέγας, νικά τον Οδόακρο στο Σόντιο.
1189 - Γ΄ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι αρχίζουν την Πολιορκία της Άκρας στην Παλαιστινη (1189-1191) με επικεφαλής τον Γκυ των Λουζινιάν.
1521 - Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το Βελιγράδι, υπο των σουλτανο Σουλειμαν τον Μεγαλοπρεπη, νικωντας τους Ουγγρους.
1619 - Ο Φερδινάνδος Β' εκλέγεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1640 - Οι Σκωτσέζοι νικούν τον αγγλικό στρατό του βασιλιά Καρόλου Α' στη μάχη του Νιούμπερν.
1789 - Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει ένα νέο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, τον Εγκέλαδο.
1826 - Ξεκινά η τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου όπου οι Μανιάτες αντιμετωπίζουν το στρατό του Ιμπραήμ. Η μάχη θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Οι απώλειες των Αράβων ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, οι δε των Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.
1859 - Γεωμαγνητική καταιγίδα κάνει το Βόρειο Σέλας τόσο λαμπρό ώστε να φαίνεται καθαρά από περιοχές των Η.Π.Α., της Ευρώπης ακόμα και της Ιαπωνίας.
1916 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, τασσομένη στο πλευρό της Αντάντ. Την ίδια ημέρα η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.
1962 - Ισχυρή σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα και περισσότερο στην Κορινθία, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη. Απολογισμός ένας νεκρός και πέντε τραυματίες καθώς και υλικές ζημιές στην Κόρινθο.
1963 - Πορεία στην Ουάσινγκτον: Ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον λόγο του Έχω ένα όνειρο.

Γεννήσεις

933 - Ριχάρδος Α', δούκας της Νορμανδίας
1476 - Κανό Μοτονόμπου, Ιάπωνας ζωγράφος
1749 - Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Γερμανός συγγραφέας
1867 - Ουμπέρτο Τζορντάνο, Ιταλός συνθέτης
1899 - Σαρλ Μπουαγιέ, Γάλλος ηθοποιός
1978 - Μελίνα Ασλανίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

29/08

708 - Κόβονται για πρώτη φορά χάλκινα νομίσματα στην Ιαπωνία.
1261 - Ο Πάπας Ουρβανός Δ΄ διαδέχεται τον Πάπα Αλέξανδρο Δ'.
1315 - Μάχη του Μοντεκατίνι: ο στρατός της Δημοκρατίας της Πίζας νικά τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Νάπολης και της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας.
1475 - Υπογράφεται το Σύμφωνο του Πικινύ μεταξύ των βασιλείων της Γαλλίας και της Αγγλίας.
1484 - Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η' διαδέχεται τον Πάπα Σίξτο Δ'.
1498 - Ο Βάσκο ντα Γκάμα αναχωρεί από το Καλικούτ για να επιστρέψει στην Πορτογαλία.
1499 - Οι Βενετοί παραδίδουν τη Ναύπακτο στους Οθωμανούς Τουρκους.
1526 - Οι Οθωμανοί, με επικεφαλής τον Σουλεϊμάν Α' τον Μεγαλοπρεπή νικούν τον ουγγρικό στρατό στη Μάχη του Μοχάτς και καταλαμβανουν την Ουγγαρια.
1541 - Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τη Βούδα, πρωτεύουσα του βασιλείου της Ουγγαρίας.
1756 - Επταετής Πόλεμος: ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας επιτίθεται στη Σαξωνία.
1778 - Αμερικανική Επανάσταση: πραγματοποιείται η αμφίρροπη μάχη του Ρόουντ Άιλαντ μεταξύ των βρετανικών και των αμερικανικών δυνάμεων.
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Οσμάν Πασάς εισβάλλει στην επαρχία των Σφακίων και καίει το Άσκυφο. Για πρώτη φορά μετά το 1770 οι Τούρκοι κυριεύουν τα Σφακιά.
1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ναυμαχία του Γέροντα: Μοίρα του ελληνικού στόλου, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, κατατροπώνει τον ενωμένο τουρκο-αιγυπτιακό στόλο.
1825 - Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Βραζιλίας.
1831 - Ο βρετανός επιστήμονας Μάικλ Φαραντέι (Michael Faraday) παρουσιάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό μετασχηματιστή.
1916 - Α' Π.Π. Ελλάδα: Το Δ΄ Σ.Σ. αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς και μεταφέρεται στο Γκαίρλιτς της Σιλεσίας.
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Τουρκική εμπροσθοφυλακή εισέρχεται στην Προύσα.
1949 – Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος: Τελική νίκη του Εθνικού στρατού επί των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι, σηματοδοτεί τη λήξη του 3ετούς εμφυλίου.
1949 - Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.
1962 - Εγκαινιάζεται η νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
2004 - Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Γεννήσεις

1321 - Ιωάννης του Αρτουά του Ε, Γάλλος κόμης
1619 - Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ, Γάλλος πολιτικός
1632 - Τζων Λοκ, Άγγλος φιλόσοφος και ιατρός
1780 - Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, Γάλλος ζωγράφος
1843 - Ντέιβιντ Μπ. Χιλ, Αμερικανός πολιτικός
1862 - Μωρίς Μαίτερλινκ, Βέλγος ποιητής
1912 - Σον Κη-Τσονκ, Κορεάτης δρομέας
1915 - Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Σουηδέζα ηθοποιός
1920 - Τσάρλι Πάρκερ, Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης
1921 - Σωτηρία Μπέλλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1926 - Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, Ελληνίδα ιστορικός
1931 - Στέλιος Καζαντζίδης, Έλληνας τραγουδιστής
1932 - Λάκης Πετρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1934 - Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Έλληνας ηθοποιός
1946 - Δημήτρης Χριστόφιας, Κύπριος πολιτικός
1956 - Μπάμπης Ξανθόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1964 - Ζήσης Τσέκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1976 - Γιώργος Καλαϊτζής, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

30/08

526 - Ο Θεοδώριχος ο Μέγας πεθαίνει από δυσεντερία στη Ραβέννα. Η κόρη του, Αμαλασούνθα, αναλαμβάνει την εξουσία ως αντιβασίλισσα του 10χρονου γιου της Αταλάριχου.
1282 - Ο Πέτρος Γ' της Αραγονίας φτάνει στην πόλη της Σικελίας Τράπανι, αφού ζητήθηκε από τους κατοίκους του Παλέρμο να βοηθήσει στον αγώνα εναντίον του Καρόλου του Ανδεγαυού.
1464 - Ο Πάπας Παύλος Β΄ διαδέχεται τον Πάπα Πίο Β'.
1574 - Ο Ραμ Ντας γίνεται ο τέταρτος Γκουρού των Σιχ.
1590 - Ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου μπαίνει στο κάστρο του Έντο.
1791 - Το βρετανικό πλοίο HMS Pandora βυθίζεται αφού προσάραξε σε ύφαλο την προηγούμενη ημέρα.
1799 - Το σύνολο του ολλανδικού στόλου καταλαμβάνεται από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Συνασπισμού των Πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης.
1835 - Ιδρύεται η Μελβούρνη στην Αυστραλια.
1836 - Ιδρύεται η πόλη του Χιούστον στις ΗΠΑ.
1862 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: οι Συνομόσπονδες δυνάμεις (Νότιοι) νικούν τις δυνάμεις της Ένωσης (Βόρειοι) στη μάχη του Ρίτσμοντ.
1894 - Γεννιέται η ελληνική επιθεώρηση με το ανέβασμα στην Αθήνα του έργου "Λίγο Απ’ Όλα" του Μίκιου Λάμπρου.
1928 - Ο Νεχρού ιδρύει την Ένωση για την Ανεξαρτησία της Ινδίας από τη βρετανική κυριαρχία.
1932 - Αποτυγχάνει απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό, με απολογισμό 500 νεκρούς. Οι αντάρτες παραδίδονται έπειτα από σκληρές συγκρούσεις.
1933 - Ιδρύεται η γαλλική αεροπορική εταιρεία Αιρ Φρανς.
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η πολιορκία του Λένινγκραντ, που θα διαρκέσει 17 μήνες.
1944 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Συμμαχικές Δυνάμεις εισέρχονται θριαμβευτικά στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς γαλλική πρωτεύουσα.
1944 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στο Βουκουρέστι.
1956 - Κυπριακό: Βομβιστική επίθεση σε βρετανικό αρματαγωγό στο λιμάνι της Αμμοχώστου από την ΕΟΚΑ.
1963 - Τίθεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Μόσχας-Ουάσινγκτον μεταξύ των ηγετών των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης.
1964 - Ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου για το υπό ίδρυση τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας στην Πάτρα.

Γεννήσεις

1645 - Τζουζέπε Αβάντζι, Ιταλός ζωγράφος
1748 - Ζακ-Λουί Νταβίντ, Γάλλος ζωγράφος
1797 - Μαίρη Σέλλεϋ, Αγγλίδα συγγραφέας
1811 - Θεόφιλος Γκωτιέ, Γάλλος συγγραφέας
1852 - Ιάκωβος Ερρίκος βαν'τ Χοφ, Ολλανδός χημικός
1853 - Παναγιώτης Δαγκλής, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1860 - Ισαάκ Λεβιτάν, Ρώσος ζωγράφος
1870 - Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και Δανίας
1871 - Έρνεστ Ράδερφορντ, Νεοζηλανδός χημικός
1883 - Τέο φαν Ντέσμπουργκ, Ολλανδός καλλιτέχνης
1896 - Ρέιμοντ Μάσεϊ, Καναδός ηθοποιός
1898 - Σίρλεϊ Μπουθ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1943 - Λάκης Χαλκιάς, Έλληνας τραγουδιστής
1946 - Άννα Μαρία, βασίλισσα της Ελλάδας

https://el.m.wikipedia.org/wiki/24_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/25_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/26_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/27_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/28_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/29_Αυγούστου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/30_Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου