Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Ελληνική ιστορία και προϊστορία
Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Σαν Σημερα 13/07-19/07 Ιστορικη Αναδρομη

13/07

1174 - Ο βασιλιας Γουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας συλλαμβάνεται στο Άλνουικ από δυνάμεις πιστές στον βασιλια Ερρίκο Β' της Αγγλίας.
1249 - Ο Αλέξανδρος Γ' στέφεται βασιλιάς των Σκώτων.
1261 - Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανακτά την Κωνσταντινούπολη από τους Φραγκους και τους Βενετούς τους οποίους και εκδιώκει από τα παράλια του Βοσπόρου.
1878 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου (1878), τελευταία ημέρα του ομώνυμου Συνεδρίου, η οποία και ανατρέπει την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου: Μεταξύ άλλων η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανεξαρτητοποιούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Περιοριζεται το νεο Βουλγαρικο βασιλειο χανοντας Μακεδονια και Θρακη. Δημιουργειται η ηγεμονια Ανατολικης Ρωμυλιας στην Θρακη.
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο και Υπουργείο Ναυτικών ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Ξάνθης (από VIII Μεραρχία), ενώ όλο το μήκος των ακτών από Νέστου μέχρι Έβρου βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί από Αθήνα για Βουκουρέστι προκειμένου λάβει μέρος στην εκεί Διάσκεψη Ειρήνης.
1962 - Υπέρ της ολοκληρωτικής κατάργησης των έκτακτων μέτρων τάσσεται η Ένωσις Κέντρου, η οποία θεωρεί ως επαρκή νομική κάλυψη τον ισχύοντα ποινικό νόμο και τη μη αναγνώριση του Κ.Κ.Ε. Απορρίπτεται πρόταση της Ε.Δ.Α. για χορήγηση γενικής αμνηστίας και για την αναγνώριση του Κ.Κ.Ε. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος απορρίπτει για άλλη μία φορά τον όρο "εμφύλιος πόλεμος", με το επιχείρημα ότι δεν επρόκειτο για σύρραξη μεταξύ δύο ελληνικών παρατάξεων, που διεκδικούσαν την εξουσία, αλλά για ανταρσία της μίας από αυτές κατά του επίσημου ελληνικού κράτους με υποκίνηση από το εξωτερικό.
1996 - Επισημοποιήθηκε το διαζύγιο του πριγκιπικού βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου και Νταϊάνα.

Γεννηθηκαν

1527 - Τζων Ντη, Άγγλος μαθηματικός και επιστήμονας
1608 - Φερδινάνδος Γ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1841 - Ότο Βάγκνερ, Αυστριακός αρχιτέκτονας
1889 - Λουίζα Μαουντμπάττεν, βασίλισσα της Σουηδίας
1916 - Δέσπω Διαμαντίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
1961 - Στέλιος Μανωλάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1973 - Μαριάντα Πιερίδη, Κύπρια τραγουδίστρια
1978 - Πρόδρομος Νικολαΐδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1989 - Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

14/07

1223 - Ο Λουδοβίκος Η' γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλια Φιλίππου Β' της Γαλλίας.
1789 - Γαλλική Επανάσταση: οι πολίτες του Παρισιού καταλαμβάνουν την Βαστίλη.
1789 - Ο Αλεξάντερ Μακένζι ολοκληρώνει το ταξίδι του στον μεγάλο ποταμό ελπίζοντας ότι θα τον οδηγούσε στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά αποδεικνύεται ότι ρέει προς τον Αρκτικό ωκεανό. Αργότερα ο ποταμός, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα στη Βόρεια Αμερική, ονομάστηκε Μακένζι.
1790 - Γαλλική Επανάσταση: οι πολίτες του Παρισιού γιορτάζουν την ενότητα του γαλλικού λαού και την εθνική συμφιλίωση στη Γιορτή της Ομοσπονδίας.
1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Μάχη της Άμπλιανης, στην Στερεα Ελλαδα, οι Έλληνες αγωνιστές συγκρούονται με 12.000 Τουρκαλβανούς.
1907 - Μακεδονικός Αγώνας, Οι οπλαρχηγοί Δ. Γιουγκολάκης (Μητρούσης) και Θ. Τουρλεντές εγκλωβίζονται από τους Τούρκους στην Κάτω Κεμενικιά Σερρών. - Ενδεκαμελές σώμα υπό τον Ανθυπολοχαγό Ανδρέα Μακούλη (Στενημαχίτη) κυκλώνεται από τους Τούρκους στη Δόβιστα.
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Ο Ελληνικός στρατός, (VIII Μεραρχία),εισέρχεται στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή) της Δυτικης Θρακης.
1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησιές Ανατολικης Θράκης.
1933 - Gleichschaltung: Στη Γερμανία, όλα τα πολιτικά κόμματα κηρύσσονται παράνομα εκτός από το Εθνικοσοσιαλιστικό.
1942 - Β' Π.Π. - Γερμανοί εκτελούν Έλληνες πατριώτες στο Ηράκλειο Κρήτης.
1943 - Ξεκινά η μάχη του Μακρυνόρους. Η αντιστασιακή οργάνωση του ΕΔΕΣ επιτίθεται σε κονβόϊ της Ιταλικής μεραρχίας Μπρένερo (Brenero) και τμήματα της Γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις (Edelweiss) κατά την διάρκεια της Συμμαχικής επιχείρησης Animals.
1944 - Β' Π.Π. - Ισχυρή δύναμη Ιερολοχιτών και Βρετανών προσβάλλει την γερμανο-ιταλική φρουρά της Σύμης προκαλώντας σοβαρές απώλειες.
1964 - Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, επιβάλλει εξάμηνη παύση στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και μετέπειτα πρωθυπουργό της χούντας Κωνσταντίνο Κόλλια για την επέμβασή του στο έργο της ανάκρισης γύρω από την υπόθεση Λαμπράκη. Οξύτατες αντιδράσεις της Ε.Ρ.Ε.

Γεννήθηκαν

1602 - Καρδινάλιος Μαζαρίνος
1743 - Γαβριήλ Ντερζάβιν, Ρώσος ποιητής
1841 - Αλέξανδρος Βυζάντιος, Έλληνας δημοσιογράφος
1862 - Γκούσταφ Κλιμτ, Αυστριακός καλλιτέχνης
1889 - Άντε Πάβελιτς, Κροάτης πολιτικός
1896 - Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι, Ισπανός αναρχικός
1909 - Φρανκ Γκλάσκοου Τίνκερ, Αμερικανός πιλότος
1913 - Τζέραλντ Φορντ, 38ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1967 - Μάριος Κωνσταντίνου, Κύπριος ποδοσφαιριστής

15/07

1099 - Α΄ Σταυροφορία: οι Ρωμαιοκαθολικοι σταυροφοροι Χριστιανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ της Παλαιστινης διωκωντας τους μουσουλμανους.
1149 - Εγκαινιάζεται στην Ιερουσαλήμ ο ανακατασκευασμένος Ναός της Αναστάσεως.
1207 - Ο Ιωάννης της Αγγλίας εκδιώκει τους μοναχούς του Κάντερμπερι επειδή υποστήριξαν τον αρχιεπίσκοπο Στέφανο Λάνγκτον.
1240 - Ένα ρωσικο στράτευμα του Νόβγκοροντ υπό την ηγεσία του στρατηγου Αλεξάνδρου Νιέφσκι νικά τους Σουηδούς στη μάχη του ποταμου Νέβα.
1410 - Μάχη του Γκρούνβαλντ: οι συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νικούν το γερμανικο στρατό του Τευτονικού Τάγματος.
1799 - Κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο, ο Γάλλος λοχαγός Πιέρ Φρανσουά Ξαβιέ Μπουσάρ ανακαλύπτει τη Στήλη της Ροζέττας.
1823 - Πυρκαγιά καταστρέφει την αρχαία Βασιλική του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών στη Ρώμη.
1834 - Η Ισπανική Ιερά Εξέταση διαλύεται επίσημα μετά από σχεδόν 356 χρόνια.
1870 - Η Τζόρτζια γίνεται η τελευταία από τις πρώην Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής που επιστρέφει στην Ένωση.
1870 - Δημιουργούνται στον Καναδά η επαρχία Μανιτόμπα και τα Βορειοδυτικά Εδάφη, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στη χώρα από την Εταιρεία του Κόλπου Χάντσον.
1888 - Το ηφαιστειακό όρος Μπαντάι εκρήγνυται σκοτώνοντας εκατοντάδες άτομα, στο νομαρχιακό διαμέρισμα Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία - Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του επαναστατικού κεμαλικού στρατού.
1960 - Η κυβέρνηση του Κονγκό αξιώνει την αποχώρηση όλων των Βέλγων κατοίκων εντός 12 ωρών από τη χώρα. Αρχίζουν να φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και οι πρώτοι Έλληνες από το Κονγκό. Στο μεταξύ, το Βέλγιο συνεχίζει την αποστολή στρατευμάτων στο Κονγκό, παρά την άφιξη των δυνάμεων του Ο.Η.Ε., και αναγνωρίζει την Κατάγκα ως ανεξάρτητο κράτος. Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ Βέλγων και Κονγκολέζων.
1963 - Έξω φρενών με τις προσπάθειες του Σοφοκλή Βενιζέλου να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας Ένωσης Κέντρου-Ε.Ρ.Ε., ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ύστερα από διαβουλεύσεις, σε δήλωσή του στις 2 το πρωί ανακοινώνει ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με τον Βενιζέλο και τον καταγγέλλει για "προδοσία του ανένδοτου αγώνα".
1963 - Ενισχυμένη αναλογική και μονοσταυρία εισηγείται η κυβέρνηση Πιπινέλη με νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή. Ο ευρισκόμενος στη Ζυρίχη Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει ότι δεν σκέπτεται να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον.
1963 - Ο Κώστας Χειμωνίδης καταρρίπτει στο Άσκολι το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με επίδοση 2,01 μέτρα.
1964 - Ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Τούμπας διαβιβάζει στην Εισαγγελία τους φακέλους για τις παρακρατικές οργανώσεις, για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
1965 - Αποστασία: Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός.
1974 - Η υπό τον Φαίδωνα Γκιζίκη ελληνική στρατιωτική ηγεσία με αρχισυνωμότη τον ταξίαρχο Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία με απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, που οδηγεί στην ανατροπή του τελευταίου και στον ορισμό του Νίκου Σαμψών ως Προέδρου της Κύπρου.
2008 - Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ πλήττει τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ γίνεται αισθητός και στην Κύπρο.

Γεννήθηκαν

1606 - Ρέμπραντ, Ολλανδός ζωγράφος
1796 - Τόμας Μπούλφιντς, Αμερικανός συγγραφέας
1892 - Βάλτερ Μπένγιαμιν, Γερμανός κριτικός και συγγραφέας
1930 - Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος
1939 - Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, Πορτογάλος πολιτικός
1939 - Αλί Χαμενεΐ, Ιρανός πολιτικός
1942 - Μιλ Μάσκαρας, Μεξικανός παλαιστής
1943 - Λουκιανός Κηλαηδόνης, Έλληνας τραγουδοποιός
1948 - Δημοσθένης Κούρτοβικ, Έλληνας συγγραφέας, κριτικός και ανθρωπολόγος
1954 - Γεώργιος Καμίνης, Έλληνας πολιτικός
1962 - Νίκος Φιλίππου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1974 - Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
1980 - Μιχάλης Ζαμπίδης, Έλληνας αθλητής του κικ μποξ

16/07

622 - Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολογίου Εγιρα. Ο προφητης Μωαμεθ μετακινηται απο την εχθρικη γενετειρα πολη του Μεκκα στην φιλικη γειτονικη πολη Μεδινα της Αραβιας οπου τον υποδεχεται η ιουδαικη κοινοτητα.
1054 - Ο Καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι λεγάτοι εισέρχονται στην Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη) κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και επιδίδουν παπική βούλα σύμφωνα με την οποία αφορίζεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Το γεγονός οδήγησε στο Σχίσμα του 1054, που διαίρεσε τη Δυτική και Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία.
1377 - Ο Ριχάρδος Β' στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1769 - Ιδρύεται το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
1782 - Πρεμιέρα της όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ "Απαγωγή από το Σεράι".
1790 - Η Ουάσινγκτον ορίζεται ως η πρωτεύουσα των Η.Π.Α.
1809 - Η πόλη Λα Πας στη σημερινή Βολιβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από το ισπανικό στέμμα. Καταρρευση της ισπανικης αποικιοκρατιας λογω Ναπολεοντα.
1861 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: κατόπιν διαταγής του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, τα στρατεύματα της Ένωσης ξεκινούν στη Βιρτζίνια μία πορεία 40 χιλιομέτρων, που θα οδηγήσει στην Πρώτη Μάχη του Μανάσας, την πρώτη μεγάλη μάχη του πολέμου.
1862 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ντέιβιντ Φάραγκατ προάγεται σε υποναύαρχο και γίνεται ο πρώτος αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού που κατέχει βαθμό ναυάρχου.
1931 - Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ υπογράφει το πρώτο σύνταγμα της Αιθιοπίας.
1935 - Εγκαθίσταται στην Οκλαχόμα Σίτι το πρώτο παρκόμετρο στον κόσμο.
1942 - Ολοκαύτωμα : Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία διατάσσει την σύλληψη 13.152 Εβραίων που πραγματοποιήθηκε στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Βελοντρόμ ντ΄ ιβέρ, ή συνοπτικά Βελ ντ΄ ιβ) στο Παρίσι πριν από την εκτόπισή τους στο Άουσβιτς.
1945 - Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.
1964 - Με επίπληξη απειλεί η Ιερά Σύνοδος τους πέντε "αντάρτες" μητροπολίτες που κατηγορούν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' για περιφρόνηση της ιεραρχίας και υπέρβαση καθήκοντος. Στην κίνηση των πέντε συμμετέχει ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ.
1974 - Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) - Ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ διαφεύγει από την Κύπρο με αεροσκάφος των Άγγλων και μέσω Μάλτας φθάνει στο Λονδίνο.
2014 - Συλλαμβάνεται τραυματισμένος από την Ελληνική Αστυνομία ο τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης, στην συμπλοκή τραυματίστηκαν ακόμη ένας αστυνομικός και δύο τουρίστες.

Γεννήθηκαν

1486 - Αντρέα ντελ Σάρτο, Ιταλός ζωγράφος
1746 - Τζιουζέπε Πιάτσι, Ιταλός αστρονόμος
1796 - Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, Γάλλος ζωγράφος
1872 - Ρόαλντ Αμούνδσεν, Νορβηγός εξερευνητής
1888 - Φριτς Φρέντερικ Ζερνίκε, Ολλανδός φυσικός
1907 - Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1911 - Τζίντζερ Ρότζερς, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια
1918 - Ντέιβιντ Τζακ, πολιτικός από τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες
1927 - Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Ελληνίδα αγωνίστρια
1930 - Μάικλ Μπιλιράκης, Αμερικανός πολιτικός
1933 - Μαίρη Χρονοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός

17/07

180 - Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη ρωμαικη Νουμιδία (Βόρεια Αφρική) λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ' εκείνη την περιοχή.
1203 - Οι σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ´ Άγγελος εγκαταλείπει την πόλη. Το ιδιο οι αυτοκρατορες Ιωαννης Μουρτζουφλος και Θεοδωρος Λασκαρης. Χαωδης Αναρχια.
1402 - Ο Γιόνγκλε γίνεται αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Μινγκ στην Κίνα.
1429 - Εκατονταετής Πόλεμος: ο Κάρολος Ζ' στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς, μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της Ιωάννας της Λωραίνης.
1453 - Οι γαλλικές δυνάμεις νικούν τις αγγλικές στη μάχη του Καστιγιόν, την τελευταία του Εκατονταετούς Πολέμου.
1717 - Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιεί δεξίωση εν πλω στον ποταμό Τάμεση, όπου 50 μουσικοί παίζουν για πρώτη φορά τη "Μουσική των Νερών" του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.
1791 - Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Γαλλική Εθνική Φρουρά ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθους που είναι συγκεντρωμένο στο Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι, σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα.
1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις μικρές τουρκικές φρουρές και ανακηρύσσουν την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας.
1917 - Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου εκδίδει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι άρρενες απόγονοι της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας θα φέρουν το επώνυμο Ουίνδσορ.
1918 - Ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας, η οικογένειά του και οι υπηρέτες του εκτελούνται από τους Μπολσεβίκους στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας.
1918 - Το RMS Carpathia, το πλοίο που διέσωσε 705 επιζώντες από τον Τιτανικό, βυθίζεται ανοικτά της Ιρλανδίας από το γερμανικό υποβρύχιο SM U-55. Πέντε άτομα χάνουν τη ζωή τους.
1932 - Ταραχές σημειώνονται στο Αμβούργο μεταξύ των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ναζιστικού Κόμματος (των Σουτσστάφφελ και των Sturmabteilung) και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
1936 - Ισπανικός Εμφύλιος: οι ένοπλες δυνάμεις εξεγείρονται εναντίον της πρόσφατα εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου ξεκινώντας τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία.
1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953 - Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.
1963 - Συλλαμβάνονται ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης και ο Ξενοφών Γιοσμάς με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Καπελώνης, διοικητής του Ζ' Παραρτήματος Ασφαλείας, είχε συναντηθεί με τον Σπύρο Γκοτζαμάνη λίγο πριν τα αιματηρά επεισόδια της 22ας Μαΐου.
1964 - Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εργατικών σωματείων που ελέγχονται από την Αριστερά.
1964 - Άλλοι 570 ομογενείς της Κωνσταντινούπολης απελαύνονται από τις τουρκικές αρχές, ενώ ο συνολικός αρθμός των απελαθέντων υπερβαίνει τους 1.000. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αποκαλύπτει σχέδιο "να δωρηθούν κατ' αγέλας εις τον Γ. Παπανδρέου" και οι 12.000 ομογενείς.
1974 - Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) - Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συναντάται στο Λονδίνο μυστικά με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Τις απογευματινές ώρες μεταβαίνει αεροπορικώς στις ΗΠΑ.
1994 - Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στο Λος Άντζελες την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι με 3-2 (κανονικός αγώνας 0-0).

Γεννηθηκαν

1797 - Ιπολίτ-Πωλ Ντελαρός, Γάλλος ζωγράφος
1894 - Ζωρζ Λεμαίτρ, Βέλγος ιερέας, αστρονόμος και κοσμολόγος
1899 - Τζέιμς Κάγκνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός
1913 - Μπέρτραντ Γκόλντμπεργκ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
1917 - Κενάν Εβρέν, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
1922 - Άριε Φερμίρ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1932 - Κίνο, Αργεντίνος σκιτσογράφος
1940 - Μαρίνα Καρέλλα, Ελληνίδα καλλιτέχνης
1964 - Παναγιώτης Φωτίου, Έλληνας αθλητής του στίβου
1984 - Σωτήρης Λεοντίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής

18/07

390 π.Χ. – Μάχη του Αλλία: ο ρωμαϊκός στρατός ηττάται από επιδρομείς Γαλάτες, γεγονός που θα οδηγήσει στη μετέπειτα λεηλασία της Ρώμης.
362 – Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός φτάνει στην Αντιόχεια με μία ρωμαϊκή εκστρατευτική δύναμη 60.000 άδρών και παραμένει εκεί για εννέα μήνες πριν ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών.
1290 – Ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας εκδίδει διάταγμα απέλασης όλων των Εβραίων από την Αγγλία.
1334 – Ο επίσκοπος της Φλωρεντίας ευλογεί το θεμέλιο λίθο για το νέο καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, σχεδιασμένο από τον Τζιότο.
1389 – Η Γαλλία και η Αγγλία συμφωνούν σε ανακωχή, εγκαινιάζοντας μία 13χρονη περίοδο ειρήνης, η πιο παρατεταμένη κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.
1826 – Σε μάχη στο χωριό Μεχμέταγα (Γαρέα Μαντινείας) οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τουρκοαιγύπτιους σκοτώνοντας περισσότερους από 300 εχθρούς.
1841 - Ο Πέτρος Β' στέφεται αυτοκράτορας της Βραζιλίας.
1870 – Το Συμβούλιο του Βατικανού κηρύσσει το Δόγμα περί του Αλάθητου του Πάπα σε θέματα πίστης και αρχών.
1875 – Ελλάδα – Η κυβέρνηση του Χ. Τρικούπη διεξάγει εκλογές που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουλίου όπου και πλειοψηφεί η αντιπολίτευση υπό τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.
1918 – Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
1943 – Εθνική Αντίσταση: Έλληνες αγωνιστές επιβαίνοντας σε καΐκια απελευθερώνουν 60 εξόριστους κομουνιστές από τον Άη Στράτη τους οποίους και μεταφέρουν σε ακτή της Μακεδονίας. Το μοναδικό νησιώτικο τραγούδι που αναφέρεται στη νήσο, κάνει λόγο στο παραπάνω γεγονός.
1955 – Πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους του δράματος του Ν. Κούνδουρου "Μαγική Πόλη" με μουσική του Μ. Χατζιδάκι.
1963 - Εικοσιτετράωρη απεργία των οικοδόμων στην Αθήνα με αιτήματα την κατοχύρωση του δώρου των εορτών, τη μείωση του ορίου ηλικίας και του αριθμού των ενσήμων για τη συνταξιοδότηση, δεκαπενθήμερη άδεια μετ' αποδοχών, καθιέρωση επταώρου και αύξηση των ημερομισθίων κατά 30%. Πραγματοποιείται συγκέντρωση, μετά το τέλος της οποίας 150 οικοδόμοι, που κατευθύνονταν στην Ομόνοια, μέσω της οδού Σωκράτους, συγκρούονται με την αστυνομία.
1964 - Η Αμερικανική Ένωση Εργατών Αυτοκινήτου διαθέτει στη Γ.Σ.Ε.Ε. 12.000 δολάρια ως δωρεά και 25.000 δολάρια υπό μορφήν ατόκου δανείου "προς υπεράσπισιν της ανεξαρτησίας των οργανώσεών της και των ελευθέρων θεσμών, τους οποίους υπονομεύουν κατά τρόπον έντεχνον οι κομμουνισταί".
1996 – Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.

Γεννήθηκαν

1552 – Ροδόλφος Β', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1811 – Ουίλλιαμ Θάκερυ, Βρετανός συγγραφέας
1837 – Βασίλ Λέβσκι, Βούλγαρος επαναστάτης
1845 – Τριστάν Κορμπιέρ, Γάλλος ποιητής
1853 – Χέντρικ Λόρεντζ, Ολλανδός φυσικός
1887 – Βίντκουν Κουίσλιγκ, Νορβηγός στρατιωτικός και πολιτικός
1918 – Νέλσον Μαντέλα, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
1950 – Κώστας Ελευθεράκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1984 – Δημήτρης Διαμαντάρας, Έλληνας αθλητής
1985 – Παναγιώτης Λαγός, Έλληνας ποδοσφαιριστής

19/07

484 – Ο Ρωμαίος σφετεριστής Λεόντιος στέφεται στην Ταρσό αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αναγνωρίζεται στην Αντιόχεια, την οποία και καθιστά πρωτεύουσά του.
711 – Μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: οι δυνάμεις του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε στην Ισπανία.
998 - Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: οι Φατιμίδες νικούν τον βυζαντινό στρατό στη μάχη της Απάμειας.
1333 – Πόλεμοι της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας: οι Άγγλοι νικούν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Χάλιντον Χιλ.
1544 - Ιταλικός Πόλεμος 1542-1546: αρχίζει η πρώτη πολιορκία της Βουλώνης.
1545 - Το πολεμικό πλοίο των Τυδώρ Mary Rose βυθίζεται έξω από το Πόρτσμουθ. Το 1982 το ναυάγιο διασώζεται σε ένα από τα πιο πολύπλοκα και δαπανηρά σχέδια της θαλάσσιας αρχαιολογίας.
1553 - Η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι αντικαθίσταται από τη Μαρία Α΄ της Αγγλίας ως βασίλισσα της Αγγλίας μετά από μόλις 9 ημέρες στο θρόνο.
1701 - Εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας των Ιροκουά υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούν στην Αγγλία μία μεγάλη περιοχή βόρεια του ποταμού Οχάιο.
1780 – Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και ο Παναγιώταρος Βενετζιανάκης σκοτώνονται από τους Τούρκους κατά την πολιορκία της Καστανίτσας.
1821 - Ο Γεώργιος Δ' στέφεται βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.
1843 - Καθελκύεται το ατμόπλοιο Γκρέητ Μπρίταιν, το πρώτο σιδερένιο και ελικοκίνητο υπερωκεάνιο του κόσμου.
1870 – Γαλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.
1900 - Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη γραμμή του Μετρό του Παρισιού.
1916 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Φρομέλ. Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες επιτίθενται στα γερμανικά χαρακώματα.
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: περισσότερα από 500 συμμαχικά αεροσκάφη βομβαρδίσουν τη Ρώμη, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες.
1944 – Εθνική Αντίσταση – Μάχη Χώρας Αγορέλιτσας 1944 Δυνάμεις του ΕΛΑΣ υπό τον Ταγματάρχη Ηλία Σφακιανάκη χτυπούν σε ενέδρα Γερμανική φάλαγγα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εξόντωση της. Ο Ταγματάρχης Σφακιανάκης σκοτώνεται στη πρώτη γραμμή.
1961 - Κρίση της Μπιζέρτα: η Τυνησία επιβάλλει αποκλεισμό στη γαλλική ναυτική βάση στη Μπιζέρτα. Τέσσερις μέρες αργότερα, οι Γάλλοι θα καταλάβουν ολόκληρη την πόλη.
1963 - Τριάντα πέντε τραυματίες σε αιματηρές συμπλοκές χωροφυλακής κα 200 περίπου αγροτών κοντά στην υπό κατασκευή σήραγγα της Δ.Ε.Η., στη συμβολή των ποταμών Αχελώου και Αγραφιώτη. Αιτία οι απαλλοτριώσεις.
1974 – Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) – Ο διασωθείς Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος από του Βήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαπολύει ένα ανθελληνικό λόγο. Νυχτερινές ώρες αρχίζει από Μυρσίνα η τουρκική αποβατική επιχείρηση "Αττίλας Ι".

Γεννήθηκαν

1814 – Σάμουελ Κολτ, Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος
1834 – Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος
1869 - Ξενοφών Στρατηγός, Έλληνας στρατηγός
1881 – Φρειδερίκος Ντέσσαουερ, Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος
1890 - Γεώργιος Β', βασιλιάς της Ελλάδας
1893 – Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής
1896 – Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν, Σκωτσέζος συγγραφέας
1898 – Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος

Πηγη: https://el.m.wikipedia.org/wiki/13_Ιουλίου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/14_Ιουλίου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/15_Ιουλίου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/16_Ιουλίου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/17_Ιουλίου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/18_Ιουλίου
https://el.m.wikipedia.org/wiki/19_Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου