Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Ελληνική ιστορία και προϊστορία
Ελληνική ιστορία και προϊστορία

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Αίας ο Τελαμώνιος - Ένας γίγαντας ανάμεσα στους Έλληνες, ο Γολιάθ του Τρωικού πολέμου

Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Η (στίχοι μετάφραση)
Παρόμοιος θεόρατος των Αχαιών ο πύργος,
ο Αίας, με χαμόγελο στο άγριο πρόσωπό του δεσμός
μέγα κοντάρι ετίναξε μακροδιασκελώντας.
Αναγαλλιάζαν οι Αχαιοί καθώς τον εθωρούσαν,
αλλ' από τρόμον φοβερόν επάγωσαν οι Τρώες,
και ακόμα και του Έκτορος εσπάραξε η καρδία·
αλλά να φύγει, να συρθεί μες στον στρατόν του πλέον δεσμός
δεν ημπορούσε αυτός αφού προκάλεσε εις την μάχην.
Και ο Αίας επροχώρησε μ' ασπίδα ωσάν πύργον, δεσμός
χάλκινην μ' επτά δέρματα, που του έκαμε ο Τυχίος
των σκυτοτόμων έξοχος, εγκάτοικος στην Ύλην,
λαμπρήν την ετεχνούργησεν επτάδιπλην με δέρμα
δυνατών ταύρων, κι έβαλε δίπλαν χαλκού ογδόην.
Αυτήν στα στήθη επρόβαλεν ο Τελαμώνιος Αίας.......
Και ο μέγας τότε απάντησεν ο λοφοσείστης Έκτωρ: δεσμός
«Αία, ω διογέννητε, μεγάλε πολεμάρχε,
τι τάχα ωσάν αδύνατο παιδί με δοκιμάζεις·
ή ωσάν γυναίκ' αμάθητην στα έργα του πολέμου;
Τες μάχες ξεύρω εγώ καλά και τες ανδροφονίες.
Αριστερά και δεξιά να στρέφω την βαρείαν
ασπίδα ηξεύρω ακούραστος στον κόπο του πολέμου.
Ξεύρω των ίππων την ορμήν στην μάχην να οδηγήσω,
και πεζός ξεύρω τον χορόν του Άρη του ανδροφόνου.
Αλλά γενναίον ως εσέ δεν θέλω να κτυπήσω
απόκρυφ’ αλλά φανερά, το ακόντι μου αν πιτύχει»......
Και όμως ο Έκτωρ μ' όλ' αυτά την μάχην δεν αφήνει.
Τραβιέται οπίσω κι απ' την γην με το τρανό του χέρι
πέτραν σηκώνει ολόμαυρην, μεγάλην και τραχείαν·
του Αίαντος την φοβερήν επτάδιπλην ασπίδα
μ' αυτήν κτυπά στον ομφαλόν κι εβρόντησε ο χαλκός της.
Βράχον πολύ τρανότερον εσήκωσεν ο Αίας·
σφενδονιστά τον έριξε μ' αμέτρητην ανδρείαν
κι έσπασεν η μυλόπετρα στα βάθη την ασπίδα·
ετρέκλισε και ανάσκελα ξαπλώθηκε από κάτω
εις την ασπίδα· κι έξαφνα τον όρθωσεν ο Φοίβος.
Και με τα ξίφη αντίστηθα να κτυπηθούν θα ορμούσαν,
αν του Διός οι μηνυταί και των θνητών ανθρώπων,
οι κήρυκες που έστελναν και Αχαιοί και Τρώες
Ιδαίος και Ταλθύβιος, άνδρες σοφοί και οι δύο
δεν πρόφθαναν στο μέσον των τα σκήπτρα των ν' απλώσουν·
ο Ιδαίος τότε ομίλησε, που νουν και γνώσες είχε:
«Την μάχην πλέον παύσετε, τον πόλεμον, παιδιά μου, δεσμός
διότι ο Ζευς σας αγαπά παρόμοια και τους δύο
είσθε κι οι δυο πολεμισταί· κι αυτό το βλέπομ' όλοι.
Ο Αίας ήταν γιος της Περίβοιας και του Τελαμώνα, που ήταν γιος του Αιακού και εγγονός του Δία. Μέσω του θείου του Πηλέα (αδελφού του Τελαμώνα) είναι ξάδερφος του Αχιλλέα και ετεροθαλής αδελφός του Τεύκρου. Το όνομά του προέρχεται από τη ρίζα του αἰάζω = θρηνώ. Ο Ησίοδος ωστόσο στο έργο του «Μεγάλαι Ηοίαι» αναφέρει μια ιστορία σύμφωνα με την οποία ο Ηρακλής ενώ γιόρταζε με τον φίλο του Τελαμώνα, βασιλιά της Σαλαμίνας προσευχήθηκε στον Δία να αποκτήσει ο Τελαμώνας έναν γενναίο γιο και αμέσως εμφανίστηκε ένας αετός (αρχ. αιετός). Αργότερα, γεννήθηκε το παιδί, που πήρε το όνομα Αίας από το πτηνό, όπως είχε ζητήσει ο Ηρακλής. Ο Ηρακλής προσευχήθηκε επίσης να είναι άτρωτος: «Μακάρι να έχει σώμα άτρωτο όπως το δέρμα που είναι τώρα τυλιγμένο γύρω μου (αναφέρεται στη λεοντή)…». Μάταια όμως διότι ο Αίας πέθανε, αλλά η δύναμή του έγινε παροιμιώδης.
Ο Αίας, ή Αίαντας, ήταν ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης και ήταν δεσμευμένος με όρκο να υπερασπιστεί τη ζωή και την τιμή της. Έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 12 πλοία και μαζί με τον Αχιλλέα και τον Φοίνικα άσκησε τη διοίκηση του στόλου των επιτιθεμένων. Στην Ιλιάδα παρουσιάζεται ως ο δεύτερος πιο ανδρείος Αχαιός μετά τον Αχιλλέα και δυνατότερος του Τρώα ήρωα Έκτορα. Ο Όμηρος μάλιστα αναφέρει ότι διέθετε υψηλό ανάστημα: «μέγας, πελώριος και έρκος Αχαιών». Επίσης δεν υστερούσε και σε ομορφιά και ως χαρακτήρας περιγράφεται ως καλόκαρδος, ικανός να εμψυχώνει τους συμπολεμιστές του και να δίνει συμβουλές. Ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφιλίωση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα. Ο «Αἴας» «πελώριος, ἕρκος Ἀχαιῶν” (θεόρατος, των Αχαιών ο πύργος), έτσι ο Όμηρος τον περιγράφει στην Ιλιάδα. Εξάδελφος του Αχιλλέα, άφοβος μαχητής, ψηλός ως «πύργος», λιγόλογος, πολεμούσε με ανδρεία συμμετέχοντας στις πιο δύσκολες μάχες, με τον «επταβόειο σάκο», τη βαριά πυργόσχημη ασπίδα με τις επτά στρώσεις δερμάτων βοδιού και μια χαλκού («ο Αίας επροχώρησε μ’ ασπίδα ωσάν πύργον, χάλκινην μ’ επτά δέρματα που του έκαμε ο Τυχίος»).
Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, μονομάχησε με τον Έκτορα, αλλά παρόλο που αποδείχτηκε ανώτερος, τελικά η νύχτα τους ανάγκασε να κηρύξουν ισοπαλία, χωρίς νικητή. Μετά την μονομαχία οι δύο ήρωες αντάλλαξαν δώρα. Ο Αίας έλαβε ως ένδειξη τιμής από τον Έκτορα το ξίφος του, ενώ ο ίδιος του χάρισε τη ζώνη του. Όταν ο Πάτροκλος και ο Αχιλλέας σκοτώθηκαν, ο Αίας πέτυχε να αντιμετωπίσει πλήθος εχθρών και να αποσπάσει από τα χέρια τους τα σώματα των νεκρών ηρώων.
Στην αφήγηση του Τρώα ιερέα Δάρη του Φρύγιου, ο Αίας αναφέρεται ως «…ισχυρός. Η φωνή του ήταν καθαρή, τα μαλλιά του μαύρα και σγουρά. Ήταν απόλυτα μοναχικός και αδυσώπητος στη μάχη». Εν τω μεταξύ, στην Ιλιάδα περιγράφεται ως μεγαλόσωμος, με κολοσσιαίο σώμα και ο ισχυρότερος από όλους τους Αχαιούς. Γνωστός ως «προπύργιο των Αχαιών», εκπαιδεύτηκε από τον Κένταυρο Χείρωνα (ο οποίος είχε εκπαιδεύσει τον πατέρα του Αίαντα Τελαμώνα και τον Πηλέα τον πατέρα του Αχιλλέα και αργότερα πέθανε από ατύχημα που του προκάλεσε ο Ηρακλής, τον οποίο εκπαίδευε εκείνη την εποχή) την ίδια εποχή με τον Αχιλλέα. Χαρακτηρίστηκε ως ατρόμητος, δυνατός και ισχυρός αλλά και με πολύ υψηλή μαχητική ευφυΐα. Ο Αίας διοικεί τον στρατό του κρατώντας τεράστια ασπίδα φτιαγμένη από επτά δέρματα αγελάδας με στρώμα χαλκού. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν τραυματίζεται σε καμία από τις μάχες που περιγράφονται στην Ιλιάδα και είναι ο μόνος χαρακτήρας εκατέρωθεν που συμμετέχει στις μάχες και δεν έχει ουσιαστική βοήθεια από κανέναν θεό (εκτός από τον Αγαμέμνονα) αν και στο βιβλίο 13, ο Ποσειδώνας χτυπά τον Αίαντα με τη ράβδο του, ανανεώνοντας τη δύναμή του. 
Σε αντίθεση με τον Διομήδη, τον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα, ο Αίας εμφανίζεται ως αμυντικός πολεμιστής, που συμβάλλει στην άμυνα του Ελληνικού στρατοπέδου και των πλοίων και του σώματος του Πάτροκλου. Όταν οι Τρώες βρίσκονται στην επίθεση, συχνά φαίνεται να καλύπτει την υποχώρηση των Αχαιών. Τονίζεται ότι σε όλο το έπος ενώ είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους ήρωες, ο Αίαντας δεν εμφανίζεται επιτιθέμενος. Στην Ιλιάδα, ο Αίας διακρίνεται για την ανεξάντλητη δύναμη και το θάρρος του, που φάνηκε ιδιαίτερα σε δύο μονομαχίες με τον Έκτορα. 
Η ταύτιση του Αίαντα με την οικογένεια του Αιακού ήταν ένα θέμα που αφορούσε τους Αθηναίους, αφότου η Σαλαμίνα περιήλθε στην κατοχή τους, οπότε ο Σόλωνας φέρεται να εισήγαγε έναν στίχο στην Ιλιάδα (2.557–558) για να υποστηρίξει την Αθηναϊκή διεκδίκηση στο νησί. Έκτοτε ο Αίας έγινε ήρωας της Αττικής λατρευόταν στην Αθήνα, όπου είχε άγαλμα στην αγορά και η φυλή Αιαντίς πήρε το όνομά του. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι εμφανίστηκε στην παραλία κοντά στο Σίγειο, στην Τρωική ακτή ένας γιγάντιος σκελετός, με επιγονατίδα διαμέτρου 13 εκ. τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν ως εκείνα του Αίαντα. Πολλοί επιφανείς Αθηναίοι, μεταξύ των οποίων ο Κίμων, ο Μιλτιάδης, ο Αλκιβιάδης και ο ιστορικός Θουκυδίδης, έλκουν την καταγωγή τους από τον Αίαντα. 
Πηγή : https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/aias-o-tromeros-polemistis/amp/
https://aiasae.gr/o-mythos-tou-aianta/
https://chilonas.com/2022/07/26/https-wp-me-p1op6y-g4d/
https://chilonas.com/2022/07/26/https-wp-me-p1op6y-g4d/
https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/OMHROS-ILIADA/Iliada/Iliada16.htm

Αικατερίνη Ρόζα Μπότσαρη : Το τριαντάφυλλο της Ελευθερίας

Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στο Σούλι το 1790 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κίτσου Μπότσαρη (1754-1813), ηγετικής μορφής της φάρας των Μποτσαραίων. Μετά την κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή Πασά το 1803 και τις διώξεις των Σουλιωτών που ακολούθησαν, κατέφυγε με τον πατέρα του και άλλους συμπατριώτες του πρώτα στην Πάργα και στη συνέχεια στην Κέρκυρα. Το 1810 πήρε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα, λόγω απιστίας και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, τη Χρυσούλα Καλογήρου, κόρη του αρματολού της Πρέβεζας Χρηστάκη Καλογήρου, η οποία του χάρισε δύο παιδιά, τον Δημήτριο Μπότσαρη (1814-1871), στρατιωτικό και πολιτικό και την Κατερίνα-Ρόζα Μπότσαρη (1820-1872), καλλονή της εποχής της, η οποία διετέλεσε κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας.
Στις 12 Οκτωβρίου 1822, με τη βοήθεια του Φαναριώτη πολιτικού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, προήχθη σε στρατηγό, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων οπλαρχηγών. Η στάση τους τον εξόργισε και ενώπιόν τους έσκισε το χαρτί του διορισμού του, λέγοντας: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο μπροστά στον εχθρό». Αφού ασπάστηκε το δίπλωμα της στρατηγίας, το έσκισε χίλια κομμάτια λέγοντας στους συμπολεμιστές του καπεταναίους: «Σας ορκίζομαι πως κανένα άλλο αξίωμα δεν θέλω από κείνο που είχανε οι πρόγονοί μας κι εσείς οι ίδιοι έχετε. Εμάς, αδέλφια, δεν μας απομένει τίποτα να μοιράσουμε ανάμεσά μας. Το μόνο κοινό που έχουμε είναι η τιμή και η δόξα. Να, ο εχθρός μάς περιμένει»! Αυτή η μεγαλοπρεπής πράξη του αποδεικνύει την ανιδιοτέλειά του και την αγάπη του για την πατρίδα. Στη συνέχεια είχε καθοριστική συνεισφορά στην αίσια έκβαση της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου (25 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου 1822). Με την ευστροφία και την πονηριά του παρέσυρε σε πλαστές συνομιλίες («καπάκια») τους Τούρκους, δίνοντας το χρόνο στους πολιορκημένους να ενισχύσουν τις οχυρώσεις τους.
Ο Μάρκος Μπότσαρης έμεινε στην ιστορία για την ανδρεία του και τη σημαντική συμβολή του στον Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων και δίκαια θεωρείται μεγάλος εθνικός ήρωας. Πολλοί Φιλέλληνες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, θαύμασαν την ανδρεία του Μπότσαρη, ενώ πολλοί ποιητές έγραψαν ποιήματα γι' αυτόν. Η ηρωική δράση του Σουλιώτη οπλαρχηγού ενέπνευσε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και το όνομά του έγινε συνώνυμο της ανδρείας και της θυσίας για την πατρίδα.  Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, για παράδειγμα, συμπολεμιστής του Μπότσαρη σε πλειάδα μαχών, δεν έκρυβε τον σεβασμό του για τον στρατηγό των Σουλιωτών: «Ο Μάρκος ήταν τρανός. Είχε νου που δεν είχε άλλος. Είχε καρδιά λιονταριού και γνώμη δίκαιη σαν του Χριστού. Εμείς όλοι ούτε στο δάχτυλό του δεν φθάνουμε». Ο Καραϊσκάκης θρήνησε αργότερα την άψυχη σορό του μεγάλου αγωνιστή στο Μοναστήρι του Προυσού με τη σπαρακτική οιμωγή του: «Ωρέ, σαν τον Μάρκο ήρωα γυιό, μάνα δεν ματαγεννάει». Μια από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές της εθνικής μας παλιγγενεσίας ο Μάρκος Μπότσαρης, που τα έξοχα στρατιωτικά του προσόντα ξεπερνιόνταν μόνο από το ήθος και τη μεγαλοψυχία του, έμελλε να πρωταγωνιστήσει στις μάχες των πρώτων κρίσιμων ετών της Ελληνικής Επανάστασης, από το 1821-1823 κοντολογίς, αν και η κληρονομιά του θα ήταν διαχρονική.
Κατερίνα “Ρόζα” Μπότσαρη : Η Ελληνίδα καλλονή, κόρη του Μάρκου Μπότσαρη που έμεινε στο πάνθεον των πιο ωραίων γυναικών. Στην Schönheiten-Galerie, την «Πινακοθήκη των Καλλονών», που βρίσκεται στο Μόναχο, υπάρχει μια συλλογή από 36 πορτρέτα των ωραιότερων γυναικών από την αριστοκρατία και την μεσαία τάξη του Μονάχου, που ζωγράφισε μεταξύ 1827 και 1850 κυρίως ο Joseph Karl Stieler.
Κάποια από τα πιο γνωστά έργα του Stieler, είναι τα πορτρέτα της κόρης του υποδηματοποιού Helene Sedlmayr, της ηθοποιού Charlotte von Hagn, των δύο Ιρλανδών ερωμένων του Βασιλιά, Eliza Gilbert (Lola Montez) και Marianna Marquesa Florenzi, αλλά και της Ελληνίδας καλλονής Κατερίνας «Ρόζας» Μπότσαρη. Της κόρης του οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη. Η φτώχεια, ο πόλεμος, η απουσία του πατέρα στιγμάτισαν την παιδική ηλικία της Κατερίνας Μπότσαρη. Η αρπαγή της από τους Τούρκους μαζί με άλλα γυναικόπαιδα από την Ήπειρο, την έφερε στα τουρκικά χαρέμια, κάνοντάς την έρμαιο των Σουλτάνων. Η ζωή της κινδύνεψε πολλές φορές, αλλά απελευθερώθηκε μετά από ανταλλαγή ή εξαγορά των ομήρων από την οικογένεια Μπότσαρη, και ξαναβρήκε τους συγγενείς της. Στο νεοσύστατο πλέον ελληνικό κράτος, η βασίλισσα Αμαλία την πήρε υπό την προστασία της και της έδωσε τον τίτλο της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής. Η Κατερίνα Μπότσαρη μπορούσε έτσι να συμμετέχει ως ακόλουθος στις επίσημες επισκέψεις της Αμαλίας στις βασιλικές αυλές των διαφόρων κρατών της Ευρώπης. Το 1844, ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Α΄την τίμησε με χρυσό σταυρό ενώ κατά την παραμονή της εκεί απέσπασε τον θαυμασμό της κοινής γνώμης για το κάλλος της αλλά και για το γεγονός πως ήταν κόρη του φημισμένου αγωνιστή Μάρκου Μπότσαρη.
«Το έτος 1841, και πιθανώς νωρίτερα, η ανέλαβε μαζί με την Julia von Nordenflycht τα καθήκοντά της ως Κυρία επί των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας. Το 1845 νυμφεύτηκε τον ταξίαρχο πρίγκηπα Γεώργιο Καρατζά, και εξαιτίας πολιτικών μηχανορραφιών αποσύρθηκε λίγο αργότερα από την αυλή των Αθηνών. Το εντυπωσιακό κάλλος της Κατερίνας αναφέρεται σε διάφορες γραπτές μαρτυρίες.
Το 1945 η Κατερίνα “Ρόζα” Μπότσαρη παντρεύτηκε τον αξιωματικό από το Φανάρι, Γιώργο Καρατζά. Έκανε μαζί του τέσσερα παιδιά. Λέγεται ότι ο άντρας της υπήρξε ιδιαίτερα αυταρχικός και η ίδια δεν κατάφερε ποτέ να ευτυχίσει μέσα στο γάμο της. Πέθανε πρόωρα, το 1875, έχοντας ήδη χάσει τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της. Η ομορφιά της ενέπνευσε καλλιτέχνες και βασιλιάδες, γυναίκες και άνδρες.
Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α’ εντυπωσιασμένος κι αυτός από την ομορφιά της, ανέθεσε στο ζωγράφο Joseph Stieler να φτιάξει το πορτραίτο της φορώντας την ενδυμασία ”Αμαλία” που η πρώτη βασίλισσα του νεοσύστατου και ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους καθιέρωσε ως Αυλικό ένδυμα και εθνική γυναικεία φορεσιά, επηρεασμένη από την αστική ενδυμασία της Πελοποννήσου που συνηθιζόταν τότε και στην Αθηνά, για να το βάλει στην Πινακοθήκη των Καλλονών της Ευρώπης στο ανάκτορο του στο Μόναχο…..Λέγεται ότι της έδωσαν το όνομα Ρόζα, αφήνοντας πίσω το πραγματικό της όνομα, από το ροδοκόκκινο χρώμα του τριαντάφυλλου… που είχαν τα χείλη και τα μάγουλά της….» Το 1856, η ποικιλία τριαντάφυλλου που πήρε το όνομα της Ρόζας, «Rosa Botsaris», της χάρισε μια θέση στην αιωνιότητα. Η παραδοσιακή φορεσιά της Αμαλίας που υπάρχει στο πορτρέτο του Stieler, βρίσκεται σήμερα στο κτήριο της Παλιάς Βουλής.
Πηγή : https://laografiko-perachoras.gr/roza-mpotsari/
https://www.sansimera.gr/biographies/920#goog_rewarded
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CF%80%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82
https://topoimnimis.keni.gr/index.php/el/prosopa/item/240-botsaris-markos
https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/802676/o-leodokardos-kai-akatavlitos-oplarhigos-markos-botsaris

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ασπρόπυργος και Θριάσιο Πεδίο : Από τον παράδεισο της αρχαίας φύσης στην κόλαση της σύγχρονης παρακμιακής εποχής

To Θριάσιο πεδίο – όπως τ’ ακούτε – είναι μια κοιλάδα, ίσως η ευφορότερη – κάποτε, σε ολόκληρη την Αττικοβοιωτία. Και σήμερα είναι εύφορη, αλλά σε λύματα, σκουριασμένα κι άχρηστα αντικείμενα και βέβαια πλήθος, απίστευτο πλήθος, εργοστασίων, καμινάδων, βρομιάς και βιομηχανικής λάσπης. Η πεδιάδα της Θρίας κλείνεται ανάμεσα στα πόδια ενός τραπεζοειδούς σχήματος βουνών που αποτελείται από τέσσερα Πί κι ένα Άλφα. Tα βουνά αυτά είναι: Ο Πατέρας, η Πάστρα, η Πάρνηθα, το Ποικίλον Όρος και το Αιγάλεω. Ποτίζεται, από την αρχαιότητα από τα δυο πολύ σημαντικά ποτάμια, τον Ελευσίνιο Κηφισό (όπως αποκαλούνταν στην αρχαιότητα – σήμερα Σαρανταπόταμο) και τον χείμαρρο του Αγίου Ιωάννη (άγνωστο πώς ονομάζονταν στα αρχαία χρόνια). Οι χάρτες (χάρτες που τοποθέτησε ο Δήμος Ελευσίνας) χαρτογραφούν κι ένα ακόμη αρχαίο ποτάμι, που δεν κράτησε το όνομά του, αλλά οι σημερινοί το αποκαλούν Γιαννούλα, είναι το ποτάμι του Αγίου Γεωργίου που πηγάζει στην Πάρνηθα, κοντά στην Φυλή (Χασιά), ρέει νότια και ανατολικά της πόλης του Ασπροπύργου και εκβάλει κοντά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.
Το Θριάσιο οφείλει την ονομασία του στον αρχαίο Δήμο Θρίας, τα όρια του οποίου τοποθετούνται στη χωροθεσία του σημερινού Δήμου Ασπροπύργου. Η ετυμολογία του Θριάσιου πεδίου σχετίζεται με τις αρχαίες Θρίες. Οι Θρίες ήταν φτερωτές νύμφες, τροφοί του Απόλλωνα, που κατοικούσαν στον Παρνασσό και μπορούσαν να μαντέψουν το μέλλον μέσα από την κίνηση των χαλικιών στο νερό. Αυτά τα χαλίκια ονομάζονταν θρίες. Σύμφωνα με τον Γάλλο ερευνητή Ζαν Ρισπέν ο Απόλλωνας ήθελε την πόλη της Αθήνας για δική του, διεκδικώντας την από την Αθηνά. Ο Δίας που μπήκε κριτής τον δικαίωσε – όπως λένε άλλες παραδόσεις, αντίθετες με την επικρατούσα – και η Αθηνά που χολώθηκε, πέταξε τα χαλίκια – τις θρίες – στον κάμπο, δηλαδή την κοιλάδα της Αττικής (Ελευσίνας) που πήρε το όνομά της από αυτές και αποκαλείται Θριάσιο πεδίο.
Το Θριάσιο πεδίο ήταν η πιο εύφορη περιοχή της Αττικής. Εδώ αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η γεωργία, με την καθοδήγηση της θεάς Δήμητρας. Ολόκληρη η πεδιάδα αρδευόταν από το ποτάμι του Ελευσίνιου Κηφισού και καλλιεργούνταν με δημητριακά κι αμπέλια. Οι καλλιέργειες αυτές συνεχίστηκαν ανά τους αιώνες συστηματικά μέχρι τις παρυφές σχεδόν του 20ου αιώνα, οπότε άρχισε η εκβιομηχάνιση της περιοχής, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που βλέπουμε – και ζούμε – σήμερα. Σήμερα πια (αχ αυτό το σήμερα) ολόκληρη η περιοχή του Θριάσιου έχει καταληφθεί καταπατηθεί δίχως καμία πρόβλεψη να διασωθεί ο αρχαίος ιστός, από τις βιομηχανικές μονάδες που εγκατέστησαν νεότεροι πολιτικοί ταγοί, για την ανάπτυξη της χώρας… Οι οικισμοί που περιβάλλουν το Θριάσιο είναι, προσέχτε ονόματα : η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα και η Μαγούλα. Η πρώτη, η αρχαία Ελευσίνα, ευτυχώς αποβιομηχανοποιήθηκε, και ξανάγινε εσχάτως η πόλη των Ελευσινίων, δίχως τα Μυστήρια πια. Η δεύτερη πόλη, ο Ασπρόπυργος πασχίζει με νύχια και με δόντια να απογαλακτισθεί από τις δηλητηριασμένες αγκαλιές των χαλυβουργικών μονάδων που την σφιχταγκαλιάζουν.
Το 2017 το διμηνιαίο περιοδικό 1843 του Economist δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στον Ασπρόπυργο Αττικής, υπό τον σαφής τίτλο «Europe’s Heart Of Darkness». Ο δημοσιογράφος Alexander Clapp και ο φωτογράφος Simon Norfolk επισκέφθηκαν την περιοχή και κατέγραψαν όλα όσα είδαν, τα οποία ήταν κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά. Πόλεμος συμμοριών, απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση παράνομων προϊόντων, κάθε λογής γκέτο, εκμετάλλευση παράτυπων μεταναστών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον Ασπρόπυργο υπηρετούν μόλις 40 αστυνομικοί, οι οποίοι προφανώς αδυνατούν να θέσουν κανόνες στο χάος, με τον επικεφαλής τους να δηλώνει ότι «δεν καταλαβαίνουν πολλοί τι ακριβώς συμβαίνει εδώ». Όλα αυτά όχι σε κάποια δύσβατη ορεινή περιοχή της Πίνδου ή σε κάποιο απομακρυσμένο νησί. Στον Ασπρόπυργο, ελάχιστα έξω από την Αθήνα. Η σιωπή της κυβέρνησης εξυπηρετήθηκε και από τη σιωπή των ΜΜΕ, τα οποία είτε δεν πρόσεξαν καν ότι η χώρα μας απασχολεί κατά τον τρόπο αυτό τον Economist είτε έκριναν ότι δεν άξιζε τον κόπο να το αναδημοσιεύσουν. Ζούμε, εξάλλου, στην εποχή που με τίτλους «ΣΟΚ! Δείτε τι συνέβη» περιγράφονται συνήθως τα κατορθώματα συμπαθών τετράποδων κι όχι η…μετατόπιση ενός προαστίου της Αθήνας στην Άγρια Δύση.
Ο Ασπρόπυργος δεν είναι ένα συνηθισμένο μέρος. Είκοσι χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη χώρα με θάλασσα από τη μια πλευρά και με ένα τόξο βουνών απ’ την άλλη. Το ελληνικό κράτος στριμώχνει μέσα σε αυτή τη βραχώδη πεδιάδα, που απλώνεται σε μήκος 1.000 σταδίων (5 Km), οτιδήποτε είναι υπερβολικά θορυβώδες ή βρόμικο για να μπει στην πρωτεύουσα. Ο Ασπρόπυργος είναι η πατρίδα των κυριότερων Ελληνικών χαλυβουργείων, κεραμοποιείων, λατομείων, σιλό τσιμέντου, εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και διυλιστηρίων. «Πουθενά αλλού δεν ήταν δυνατό να βρεις γη τόσο κοντά στην Αθήνα και τόσο φτηνά,» μου λέει ένας τοπικός χασάπης ονόματι Ειρηναίος. «Τώρα αυτά τα βοσκοτόπια φτύνουν χρυσό.» Το κανάλι του Μόρνου είναι ο κυριότερος προμηθευτής νερού της Αθήνας και το μεγαλύτερο φράγμα της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα υψίπεδο στα βορειοδυτικά. Αποτελώντας λιγότερο από το 1% της επιφάνειας εδάφους της χώρας, ο Ασπρόπυργος και το περιβάλλον Θριάσιο Πεδίο ευθύνονται για το περίπου 40% της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας. Όμως ο Ασπρόπυργος είναι κάτι περισσότερο από ένα βιομηχανικό κέντρο· είναι μια αποθήκη. Κάθε χρόνο, 3 εκατομμύρια κοντέινερ γεμάτα εμπορεύματα κυκλοφορούν μέσω Ασπροπύργου χωρίς να αφήνουν κάποιο σημάδι. Ενδύματα που κρέμονται στα παζάρια των Σκοπίων και του Βουκουρεστίου, καρέκλες παραλίας που ανοίγονται στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, ψυγεία που αγκομαχούν στις κουζίνες των Βαλκανίων τα περισσότερα έχουν περάσει τις πρώτες τους νύχτες στην ευρωπαϊκή ήπειρο στον Ασπρόπυργο. Σκορπισμένες στην ενδοχώρα είναι πάνω από 3.000 εταιρικές αποθήκες. Αποθηκεύουν το περιεχόμενο σχεδόν όλων των εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Το εμπόριο που αντιστοιχεί σε διψήφιο κομμάτι του ελληνικού ΑΕΠ φτάνει από τον κοντινό Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω του παράκτιου δρόμου που είναι γνωστός ως Ιερά Οδός. Στην αρχαιότητα αυτή οδηγούσε τους Αθηναίους κάθε φθινόπωρο στην Ελευσίνα για να επιτελέσουν τις θρησκευτικές τους τελετές (Ελευσίνια Μυστήρια). Τώρα η εθνική οδός φέρνει πάνω από 20.000 18τροχα (φορτηγά) για τις αποθήκες του Ασπροπύργου καθημερινά. Σχεδόν κάθε μεγάλη διεθνής εταιρία ειδών κατανάλωσης, από την EstéeLauder ως την AstraZeneca, λειτουργεί από μία. Τα προϊόντα κάθονται για μέρες, μερικές φορές για βδομάδες, προτού περάσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη πάνω σε διαφορετικά φορτηγά. Μια μεγάλη αναλογία αυτών αργότερα επιστρέφει στον Ασπρόπυργο για να αποσυντεθεί στη χωματερή του. Οι αποθήκες είναι στοιχειώδεις τσιμεντένιες κατασκευές, κυρίως στο μέγεθος ενός υπόστεγου αεροσκαφών, και οι περισσότερες προστατεύονται από ένα συνδυασμό συρματοπλέγματος, ιδιωτικής ασφάλειας και αλυσοδεμένων σκύλων. «Ακόμα και οι εγκαταλειμμένες αποθήκες προσελκύουν τους κλέφτες,» μου λέει ο Αντρέας Παπαδάκης, ο διευθυντής μιας αποθήκης που φυλάσσει τα ιατρικά αρχεία της Αθήνας. «Ξηλώνουν και την παραμικρή ίνα καλωδίωσης και σωλήνωσης.»
Στις δυτικές υπώρειες της Πάρνηθας το επίσημο, κανονικό (λέμε), Κράτος της Ελληνικής Δημοκρατίας παραχώρησε μέρος της εξουσίας του σ’ ένα μικρότερο μεν, ωστόσο δυναμικό και ανερχόμενο κρατίδιο. Η επαγγελματική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί τη φωτιά σαν εργαλείο συνεχίζεται απρόσκοπτα στα Δυτικά του Λεκανοπεδίου Αττικής. Είναι η βασική προσοδοφόρα απασχόληση του πληθυσμού, καθοριστικής σημασίας για το ΑΕΠ στο αυτοκέφαλο «Κράτος» του Ασπροπύργου. Οι αυτόνομες κοινότητες των αυτοχθόνων απολαμβάνουν τη διαβίωση τους μακριά από τις εξουσιαστικές Αρχές. Ούτε η Αστυνομία, ούτε η Πυροσβεστική επιτρέπουν στον εαυτό τους να «καταπιέσουν» τους κατοίκους με την εφαρμογή του Νόμου. Τι είναι Νόμος; Αυτός ο δεσμευτικός κανόνας, που εφευρέθηκε για να «αιχμαλωτίσει» τις ελεύθερες ψυχές. Τι ζητούν οι επαγγελματίες; Να ανάβουν φωτιές, πολλές φωτιές, να καίνε ελαστικά, καλώδια ώστε να παραγάγουν την «πρώτη ύλη» διαθέσιμη στην αγορά της κλεπταποδοχής. Το Χρηματιστήριο της Κλεπταποδοχής, σε αγαστή συνεργασία με την παράλληλη Χρηματαγορά του γειτονικού Ελληνικού Κράτους, τροφοδοτείται από την ενέργεια των ανυπότακτων της νομαδικής ζωής.
Στη γη του «Κράτους» Ασπροπύργου μεγάλες εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις αποθήκες τους. Εκεί ανάμεσα στα βιομηχανικά κτίρια, από την 1η Μαΐου 2023 έχουν ανάψει περισσότερες από 500 πυρκαγιές. Το Πυροσβεστικό Σώμα προσέρχεται να σβήσει τη φωτιά και αποχωρεί αμέσως μη τυχόν και ενοχλήσει τους επαγγελματίες διακινητές προϊόντων μετάλλου. Το ίδιο διακριτική και η Αστυνομία του γειτονικού Ελληνικού Κράτους. Αποφεύγει, με κάθε τρόπο, να δυσαρεστήσει την ευαίσθητη τοπική Κοινωνία των Πολιτών. Στις εκκλήσεις άλλων πολιτών που, ατυχώς, κατοικούν πάνω στη συνοριακή γραμμή η Ελληνική Αστυνομία απαντά πως το «Κράτος» του Ασπροπύργου δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της. Σε δυσχερέστερη θέση είναι εκείνοι που μετακινούνται καθημερινά για να εργαστούν στη βιομηχανική περιοχή Ασπροπύργου και κυρίως οι νυχτερινοί φύλακες. Έχουν να διηγούνται ιστορίες τρόμου, απροστάτευτοι, μέσα στο σκοτάδι που όμως σχεδόν κάθε νύχτα φωτίζεται από τις διάσπαρτες φλόγες της επαγγελματικής δραστηριότητας των παραβατών του Νόμου. Λάθος έκφραση! 
Θα ήταν παραβάτες του Νόμου, εάν εφαρμοζόταν ο Νόμος. Στο «Κράτος» του Ασπροπύργου άλλωστε εδώ και καιρό η ευνομία έχει αποχωρήσει ήσυχα, αποφεύγοντας να γίνει αντιληπτή. Αφήστε που όταν κάποιοι εκ των επαγγελματιών της θερμικής ανακύκλωσης πιαστούν να επιδίδονται σε έκνομες δραστηριότητες εκτός συνόρων και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική δραστηριότητα καταφέρνουν να μην δικαστούν καθώς υποστηρίζονται από τους δικηγόρους του Ελληνικού Κράτους, οι οποίοι θεωρούν σκληρή τη διατύπωση του Νόμου, περί εγκληματικής οργάνωσης. Κι ας έχουν διαπράξει οι κατηγορούμενοι εκατοντάδες διαρρήξεις ή ληστείες! Σημασία έχει να μην διαταράσσεται η γαλήνη στο «Κράτος» του Ασπροπύργου. Γι’ αυτό φροντίζει πανάξια ολόκληρο Κράτος της Ελληνικής Δημοκρατίας… 
Πηγή :  https://e-thessalia.gr/thriasio-pedio-to-miden-kai-to-agan/
https://xaidarisimera.gr/economist-aspropyrgos-skotini-kardia-tis-evropis/
https://ellas2.wordpress.com/2023/09/23/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85/
https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/375687/sygklonistiko-reportaz-gia-ton-aspropyrgo-poy-den/
https://www.economist.com/1843/2017/10/24/europes-heart-of-darkness

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τον κόσμο (2024) : Η διάλυση της οικογένειας, του γάμου και η κατάρρευση των γεννήσεων

Η νέα γενιά καθώς υποφέρει από μία κρίση, σαν κι αυτή της μέσης ηλικίας, όπως διατείνονται οι συντάκτες της έκθεσης για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2024. Επισημαίνουν δε ότι για τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα social media. Επιπλέον, οι νέοι στη Βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και την ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα υλικά αγαθά δεν σχετίζονται πάντα με την ευτυχία.
 Ο Αμερικανός καθηγητής υπογράμμισε ότι όλο και περισσότεροι νέοι στη Βόρεια Αμερική είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλυτέρους τους. Η ίδια τάση αναμένεται να επικρατήσει και στη δυτική Ευρώπη. Η φθίνουσα ευημερία σε άτομα κάτω των 30 ετών, έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός της λίστας των 20 πιο ευτυχισμένων χωρών, όπως αποκάλυψε η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του 2024.
Αναφορικά με τους νέους, κάτω των 30 ετών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 53η θέση. Η έκθεση δεν αποκαλύπτει τα αίτια των αλλαγών, αλλά τα συμπεράσματά της έρχονται εν μέσω της έντονης ανησυχίας για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις εισοδηματικές ανισότητες, τη στεγαστική κρίση και τους φόβους για τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή.
Οι χώρες που απολάμβαναν αυξανόμενη ευτυχία περιλαμβάνουν πολλά αφρικανικά έθνη, την Καμπότζη, όπως και τη Ρωσία και την Κίνα. Η παιδική ευημερία και η συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ικανοποίηση από την ενήλικη ζωή, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Προηγούμενες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες που αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, κερδίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος στη μετέπειτα ζωή τους, ακόμη και λόγω των διαφορών στην εκπαίδευση, τη νοημοσύνη, τη σωματική υγεία και την αυτοεκτίμηση.
Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά, και τα κάνουν πιο αργά. Από το 2011 και μετά, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται. Σύμφωνα με τις προβολές πρόσφατης έρευνας της διαΝΕΟσις, μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 σήμερα). Σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες. Οι μονομελείς και οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται. Λίγα ζευγάρια συμβιώνουν και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, από ό,τι στο παρελθόν. Η μέση ηλικία των γυναικών όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί αυξάνεται, ενώ αυξάνεται και η μέση ηλικία του πρώτου γάμου, μειώνονται οι γάμοι και αυξάνονται τα διαζύγια. Μέσα στην κρίση, η αύξηση της ανεργίας και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν τα ζευγάρια στο να καθυστερούν την απόκτηση του πρώτου παιδιού και στο να αναβάλλουν την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού. Η αναζήτηση και η αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης και για τα δύο φύλα δεν συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη επαρκών παροχών, καθώς και δομών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους για τη στήριξη της οικογένειας. Το αποτέλεσμα; Οι Ελληνίδες κάνουν πολύ λίγα παιδιά.
Το φαινόμενο της πολύ χαμηλής γονιμότητας φυσικά δεν είναι καινούριο, ούτε μόνο ελληνικό. Από τη δεκαετία του ’90 κιόλας σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρξε μια σημαντική πτώση στα ποσοστά γονιμότητας. Σχεδόν παντού οι γυναίκες άρχισαν να αναβάλλουν για αργότερα τις γεννήσεις των παιδιών τους, με αποτέλεσμα η γονιμότητα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 1998-1999 να πέσει στα 1,44 παιδιά ανά γυναίκα -και σε κάποιες χώρες ακόμα και κάτω από το επονομαζόμενο “όριο ακραία χαμηλής γονιμότητας”, που είναι τα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα. Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία καμία χώρα της Ε.Ε. δεν είχε γονιμότητα πάνω από 2 παιδιά ανά γυναίκα.
Στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε το μικρότερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου (9,4%) από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, αλλά σε 11 άλλες χώρες οι γεννήσεις εκτός γάμου είναι περισσότερες από τις γεννήσεις εντός (στην Ισλανδία 7 στις 10 γεννήσεις είναι εκτός γάμου). Είναι αλήθεια πως οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τρόπο ζωής των πολιτών σε ολόκληρη την ήπειρό μας είναι πολλές και πολύ μεγάλες. Πλέον 1 στα 3 νοικοκυριά στην Ε.Ε. είναι ενήλικες που ζουν μόνοι τους. Το 20% των ανδρών ηλικίας άνω των 55 που έχουν χωρίσει στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η έρευνα, “επενδύουν σε επόμενο κύκλο γάμου και αποκτούν και παιδί”. Το 2008 ένα 58,4% των Ελλήνων ηλικίας 18-34 ζούσε με τους γονείς του. Το 2017 το ποσοστό είχε εκτοξευτεί στο 66,7%. Κι αυτό εξηγείται μόνο εν μέρει από την οικονομική κρίση και την ανεργία: σήμερα οι μισοί Έλληνες νέοι που έχουν πλήρη απασχόληση ζουν με τους γονείς τους.
Στην Ελλάδα οι αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κιόλας, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5, ένα κρίσιμο όριο. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, “καμία κοινωνία που έχει πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει ξανά πάνω από αυτό”. Οι ίδιες κοινωνικές αλλαγές που είχαν τα ίδια αποτελέσματα και στις άλλες κοινωνίες, και επιπλέον και η μεγάλη οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, επηρέασαν δραματικά τις γεννήσεις στη χώρα μας. Πλέον τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο, για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία. Πια μόνο στην Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου γεννιούνται περισσότεροι από όσους πεθαίνουν. Πλέον οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί κατά μέσο όρο στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 -από 28,8 το 2008). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη. Σχεδόν μία στις τρεις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών και μία στις τέσσερις από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών.
Σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η δική μας, δε, το μείγμα πολιτικών είναι κατά κανόνα και πενιχρό σε δημόσιες δαπάνες και επιδόματα, και ταυτόχρονα προσφέρει και περιορισμένη στήριξη στα εργαζόμενα μέλη της οικογένειας -και ειδικά στις μητέρες. Οι Ελληνίδες έχουν το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις Ιταλίδες. Από το 1980 και έπειτα παρατηρούνται αλλαγές συμπεριφοράς όσον αφορά τον γάμο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, οι γυναίκες αρχίζουν να τον αναβάλλουν, ενώ όλο και περισσότερες δεν παντρεύονται. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και τη γονιμότητά τους, στον βαθμό που η απόκτηση του πρώτου παιδιού παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη σύναψη του πρώτου γάμου στη χώρα μας. Κατά τη δεκαετία του 1980 οι πρώτοι γάμοι είναι λιγότεροι από 56.000 ανά έτος, στη δεκαετία του 1990 δεν ξεπερνούν τους 53.000 και από το 2016 και έπειτα δεν υπερβαίνουν τους 40.000, ενώ το 2020 (την πρώτη χρονιά της πανδημίας του COVID-19) είναι λιγότεροι από 26 χιλ.Όσον αφορά το σύνολο των γάμων το 1979 έχουμε 79 χιλ., τη δεκαετία του 1980 δεν ξεπερνούν τους 71χιλ. ανά έτος, τη δεκαετία του 1990 τους 63 χιλ., την επόμενη δεκαετία τους 59χιλ., ενώ από το 2012 και μετά είναι λιγότεροι από 50 χιλ.. Το 2020 καταγράφονται μόλις 30 χιλ. και το 2021(μη δίσεκτο έτος, δεύτερο έτος της πανδημίας) 39 χιλ..
Οι πολιτικοί γάμοι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αποτελούν έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μόλις το 1/4 των ετησίως τελεσθέντων γάμων. Η τάση των ζευγαριών να επιλέγουν τον πολιτικό γάμο εντείνεται στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον το 45-50% του συνόλου την περίοδο 2011-2019. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όμως, η μέση ηλικία αυξάνεται αδιάκοπα (για 4 σχεδόν δεκαετίες), με αποτέλεσμα τη διετία 2019-2020 οι γυναίκες να παντρεύονται για πρώτη φορά στη χώρα μας στα 30,5 τους έτη, κάτι που επηρεάζει τον αριθμό των απογόνων που θα αποκτήσουν, καθώς οι πιθανότητες σύλληψης και τεκνοποίησης μειώνονται ταχύτατα μετά τα 35 τους έτη (υπενθυμίζεται ότι ο γάμος και η απόκτηση απογόνων είναι ακόμη έντονα συνδεδεμένοι στη χώρα μας).
Οι νοοτροπίες, αντιλήψεις και συμπεριφορές αναφορικά με τον γάμο αλλάζουν από το 1980 και έπειτα στην Ελλάδα. Έκτοτε οι γυναίκες αρχίζουν να αναβάλλουν τον γάμο, ενώ όλο και περισσότερες δεν παντρεύονται. Οι αλλαγές αυτές ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.Εντούτοις, αν και με καθυστέρηση, με μερικές ιδιαιτερότητες φτάνουν σταδιακά και στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, ο γάμος δεν είναι πλέον “ καθολικός”, δηλαδή δεν αφορά στη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών. Παράλληλα, όλο και περισσότερα ζευγάρια λύνουν το γαμήλιο δεσμό τους, ενώ όλο και περισσότερα εξ αυτών επιλέγουν τον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης αντί για το θρησκευτικό γάμο. Επομένως, σταδιακά αυξάνεται τόσο η εκτός γάμου συγκατοίκηση (είτε με τη μορφή του Συμφώνου Συμβίωσης είτε εκτός κάθε επισημοποιημένου δεσμού), όσο και η εκτός γάμου τεκνοποίηση, που παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Μόνο ένα 8,3% των Ελληνίδων που γεννήθηκαν το 1955 δεν έκαναν κανένα παιδί στην αναπαραγωγική τους ηλικία. Στις Ελληνίδες που γεννήθηκαν το 1965, όμως, το ποσοστό ήταν 16,3%.
Ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας, ένα καινούριο κοινωνικό φαινόμενο εμφανίζεται στην Ελλάδα, αυτό της τελικής ατεκνίας: Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών δε θα έχουν τεκνοποιήσει έως το τέλος του αναπαραγωγικού τους κύκλου. Τα ποσοστά τελικής ατεκνίας, είναι αρκετά υψηλά στα αστικά κέντρα στη χώρα μας, και ίσως να μην αποτελούν προσωπική επιλογή των γυναικών, αλλά να είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης στην απόφαση απόκτησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι πιθανότατα το 25% των γυναικών που γεννήθηκαν μετά τατέλη της δεκαετίας του 1970 θα φτάσουν σε τελική ατεκνία. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα εξελίσσεται αδιάκοπα την τελευταία τριακονταπενταετία. Συνειδητή και ανησυχητική είναι η επιλογή των σύγχρονων γυναικών να μην παντρευτούν και καθ’ επέκταση να μην αποκτήσουν οικογένεια, γεγονός που καταγράφεται στις τελευταίες απογραφές, με την σταδιακή μείωση του πληθυσμού. Τα πρότυπα συμπεριφοράς άρχισαν να αλλάζουν στην Σκανδιναβία από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και να αναβάλουν τον γάμο, να μην παντρεύονται και να μην τεκνοποιούν. Σταδιακά αυτή η τάση εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα μετά το 1980, όταν επήλθαν και οι λεγόμενες πολιτικές αλλαγές οι γυναίκες άρχισαν να κάνουν στροφή στις επιλογές τους και «τώρα πλέον στον 21ο αι. όλο και περισσότεροι συνάπτουν πολιτικό γάμο, ένα σύμφωνο συμβίωσης, και όπως δηλώνουν οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Οι γυναίκες οι γεννημένες στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 παντρεύτηκαν σχεδόν όλες, μόλις μια στις 10 δεν έχει κάποιο παιδί, ενώ σήμερα μια στις τέσσερις φαίνεται πως δεν θα παντρευτεί.
Νέα έρευνα δείχνει ότι το 45% των γυναικών θα είναι μόνες και χωρίς παιδιά μέχρι το 2030, καθώς πολλές είναι οι συνθήκες που φαίνεται να έχουν αλλάξει.
Μελέτη δείχνει ότι περίπου το 45% των γυναικών θα είναι άτεκνες μέχρι το 2030, ενώ δίνονται λεπτομέρειες για τα πρότυπα που μεταβάλλονται.
Το 2019, η Morgan Stanley, η πολυεθνική επενδυτική εταιρεία, δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέγραφε πώς επηρεάζαν την αμερικανική οικονομία οι γυναίκες.
Ο αριθμός των «γυναικών ηλικίας 25-44 στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά, και οι περισσότερες από αυτές είναι ανύπαντρες και απόλυτα επικεντρωμένες στην καριέρα τους. Αυτές οι γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας στην αύξηση των μισθών», ανέφερε η έρευνα.
Φαίνεται όμως ότι θα υπάρχουν όλο και λιγότερες μητέρες τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς οι γυναίκες επιλέγουν να αφοσιωθούν στην εργασία αντί να κάνουν οικογένεια. Ο αριθμός των ανύπαντρων γυναικών στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξάνεται κατά 1,2% κάθε χρόνο από το 2018 έως το 2030, σε σύγκριση με την αύξηση 0,8% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα το 45% των γυναικών μεταξύ 25 και 44 ετών να είναι ανύπαντρες και άτεκνες μέχρι το 2030. Πρόκειται για αρκετά μεγάλη αύξηση από το 41% των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας που ήταν ανύπαντρες και άτεκνες το 2018. «Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα τρόπου ζωής επιτρέπουν σε περισσότερες γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά, να εργάζονται με πλήρη απασχόληση, γεγονός που θα συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών», λέει η Zentner. Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, οι single γυναίκες ξοδεύουν περισσότερα από το μέσο οικογενειακό νοικοκυριό, ιδίως όταν πρόκειται για ταξίδια, νυχτερινή διασκέδαση, φαγητό, περιποίηση και ομορφιά, αγορές λιανικής κ.λπ.
Η ζωή χωρίς γάμο, και παιδιά, ως πρότυπο υιοθετήθηκε και με την προβολή της σχετικής καμπάνιας για την αντισύλληψη, ότι απευθυνόταν σε γυναίκες ανεξάρτητες, που είχαν επιτύχει την ισότιμη μεταχείριση από την κοινωνία και μπορούσαν να διαχειριστούν τις ζωές τους χωρίς δεσμεύσεις. Απεδείχθη ότι η επιλογή του ζώ μόνος, δεν παντρεύομαι, προκαλεί πολλαπλάσια προβλήματα από όσα υποτίθεται θα έλυνε και η οικονομική κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών είναι κατά πολύ χειρότερη των υπολοίπων, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. 
Πηγή :  https://www.aftodioikisi.gr/diethni/ereyna-pio-dystychismenoi-oi-simerinoi-neoi-pernoyn-krisi-quot-mesis-ilikias-quot/
https://underwriter.gr/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF/
https://www.google.com/amp/s/www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/371909/mia-stis-4-ellinides-den-kanei-paidi/amp
https://www.in.gr/2022/11/19/greece/gamos-olo-kai-perissoteres-ellinides-den-pantreyontai-anavalloun-tin-teleti/
https://www.google.com/amp/s/www.ertnews.gr/video/oi-ellinides-stadiaka-gyrizoyn-tin-plati-ston-gamo/%3famp
https://www.in.gr/2024/10/25/life/woman/ereyna-45-ton-gynaikon-tha-einai-mones-mexri-2030-ti-exei-allaksei/

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Παναγιώτης Κανελλόπουλος : Ο ήρωας, ηγέτης και φιλόσοφος της πατριωτικής Δεξιάς στην σκιά του αμερικανοφιλου Κ. Καραμανλή

Αναμφίβολα μία από τις προσωπικότητες που άφησαν έντονο το στίγμα τους στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, ήταν ο πολιτικός, φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο Κανελλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 13 Δεκεμβρίου 1902. Γονείς του ήταν ο φαρμακοποιός Κανέλλος Κανελλόπουλος και η Αμαλία Γούναρη, κόρη εύπορου σταφιδέμπορου και αδερφή του μετέπειτα βασιλόφρονα πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη (1920-1922). Φοίτησε στο Α΄ Γυμνάσιο Πατρών και στη συνέχεια, το 1919, εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του το 1920 στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου το 1923 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Δικαίου. Πραγματοποίησε ακόμη σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Οι πνευματικές του αναζητήσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ το αντικείμενο των σπουδών του στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Αφορούσαν κυρίως την Κοινωνιολογία, τη μελέτη της επίδρασης της θρησκείας στη διαμόρφωση των πολιτισμών ακόμη και τη συμβολή του Καρλ Μαρξ στην ιστορία των οικονομικών και των κοινωνικών θεσμών. 
Το 1926 ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Ζαΐμη, το 1929 εξελέγη υφηγητής της έκτακτης αυτοτελούς έδρας της Κοινωνιολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1933 τακτικός καθηγητής και το 1934 πρόεδρος του νεοσύστατου ΙΚΑ. Το 1935 πήρε σαφή θέση επί του μείζονος πολιτικού θέματος, το οποίο απασχολούσε την κοινή γνώμη, το πολιτειακό, δημοσιεύοντας σειρά άρθρων υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας στην εφημερίδα Ακρόπολις. Μετά την επιστροφή του Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα, ο Κανελλόπουλος απομακρύνθηκε από το πανεπιστήμιο, καθότι αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη στον βασιλιά. Στη συνέχεια, ίδρυσε το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του 1936 συνεργαζόμενο με τον βενιζελικό στρατηγό Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν. Ο Κανελλόπουλος και ο Μαζαράκης-Αινιάν ευαγγελίζονταν την υπερνίκηση του Εθνικού Διχασμού, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποκτήσουν ευρεία βάση στον ελληνικό λαό. Κανείς τους δεν εξελέγη βουλευτής το 1936. 
Στη διάρκεια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, ο Κανελλόπουλος συνελήφθη και εξορίστηκε. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου εναντίον της Ιταλίας του Μουσολίνι, όμως, ζήτησε να συμπεριληφθεί στους επίστρατους και να πολεμήσει. Συμμετείχε ως οπλίτης στην πρώτη γραμμή του μετώπου, φθάνοντας έως την Κορυτσά και το Πόγραδετς. Στην περίοδο της Κατοχής, δεν παρέμεινε αδρανής, αλλά συμμετείχε από την πρώτη κιόλας στιγμή στις αντιστασιακές κινήσεις, όντας ηγετικό στέλεχος της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Νέων. Κινδυνεύοντας να συλληφθεί από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής, ο Κανελλόπουλος και η σύζυγός του Θεανώ Πουλικάκου διέφυγαν από την Αθήνα και μέσω Τουρκίας μετέβησαν στο Κάιρο. Εκεί συμμετείχε στις εξόριστες ελληνικές κυβερνήσεις διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις πολιτικές διεργασίες. Μεταπολεμικά ο Κανελλόπουλος υπήρξε μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες στην ελληνική πολιτική. Προσχώρησε στον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου και τον Δεκέμβριο του 1954 ανέλαβε τη μία εκ των δύο θέσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο ίδιος και ο έτερος αντιπρόεδρος Στέφανος Στεφανόπουλος εμφανίζονταν ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι διάδοχοι του ασθενή Παπάγου. Παρά ταύτα, τη θέση του πρωθυπουργού ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος ήταν σύζυγος της ανιψιάς του Κανελλόπουλου, Αμαλίας.
Κι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών στελεχών του "Συναγερμού", υπέγραψε πρωτόκολλο με βάση το οποίο η αρχηγία του κόμματος δινόταν στον Σ. Στεφανόπουλο, προκαλώντας γενική κατάπληξη, ο βασιλιάς Παύλος όρκισε πρωθυπουργό τον, μέχρι τότε Υπουργό Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν και συνταγματικά επιλήψιμη, η απόφαση του βασιλιά Παύλου, επηρέασε τους βουλευτές του "Συναγερμού" που εξέλεξαν τον Κ. Καραμανλή αρχηγό του κόμματος. Υπήρχε πολύ μεγάλο παρασκήνιο για την πρωθυπουργοποίηση Καραμανλή.  Ο Παναγιώτης Πιπινέλης, είχε έρθει σε επαφή, τον Σεπτέμβριο του 1955, με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, για να υποστηριχθεί πολιτικός, ο οποίος όταν γινόταν πρωθυπουργός, θα εξουδετέρωνε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για συμβιβαστική λύση του Κυπριακού. Έχει μάλιστα γραφτεί, ότι ο Κ. Καραμανλής, παρείχε πριν την πρωθυπουργοποίησή του, έγγραφες δεσμεύσεις στους Αγγλοαμερικανούς για την πολιτική που θα ακολουθούσε στο Κυπριακό. Η ιστορία δείχνει, ότι οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που υπογράφτηκαν το 1959 από την κυβέρνηση Καραμανλή, ήταν η απαρχή μεγάλων δεινών για την Κύπρο, οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974 και το αδιέξοδο που υπάρχει μέχρι σήμερα στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Αρχικά, ο Κανελλόπουλος δεν εντάχθηκε στο νέο κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο Καραμανλής, την ΕΡΕ, παρότι συνεργάστηκε πολιτικά μαζί του. Προσχώρησε επίσημα τον Ιανουάριο του 1959. Μετά την παραίτηση του Καραμανλή από την αρχηγία το 1963, ο Κανελλόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της ΕΡΕ. Μεταπολιτευτικά ο Κανελλόπουλος εξελέγη δύο φορές ανεξάρτητος βουλευτής (1977 και 1981) συνεργαζόμενος με το νέο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη Νέα Δημοκρατία. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Σεπτεμβρίου 1986.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπήρξε μια από τις ηγετικές, ευγενικές πολιτικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, που κόσμησε το δημόσιο βίο. Ένας διαπρεπής ακαδημαϊκός, που θεμελίωσε την επιστήμη της Κοινωνιολογίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Με ένα κολοσσιαίο πνευματικό έργο, που αντανακλά τη βαθιά γνώση του αλλά και την αγάπη του για την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ήταν ο πιο Ευρωπαίος Έλληνας της εποχής του, αφού με το δωδεκάτομο έργο του «Ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος» έστησε μια «πελώρια γέφυρα», μεταξύ του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ανιδιοτελής υπερασπιστής της δημοκρατίας, διώχθηκε για τις πεποιθήσεις του. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε, αλλά πάντα στεκόταν αμετακίνητος στο ιδεώδες της Δημοκρατίας. Παράλληλα, χάριν στη χαρισματική του προσωπικότητα και την ευρύτατη παιδεία του, καλλιέργησε ισχυρές συμμαχίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Υπηρέτησε για περισσότερα από εξήντα χρόνια τον δημόσιο βίο από τη θέση του βουλευτή, του υπουργού, του αρχηγού πολιτικού κόμματους, του αντιπροέδρου αλλά και του προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, πάντα έθετε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας. Ποτέ δεν αγνόησε το κάλεσμα, θέτοντας το εθνικό συμφέρον υπεράνω του προσωπικού ή του κομματικού. Πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις τον εθνικό διχασμό και κάθε μορφής ολοκληρωτισμό. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή με αυταπάρνηση για την εθνική συμφιλίωση, την ενότητα του έθνους, τη Δημοκρατία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Πηγή : https://www.livanos.gr/panagiotis-kanellopoulos-enas-megalos-tis-istorias/
https://www.kathimerini.gr/istoria/562778464/san-simera-13-dekemvrioy-1902-gennietai-o-panagiotis-kanellopoylos/
https://www.google.com/amp/s/www.protothema.gr/stories/article/1006966/i-mustiriodis-astheneia-kai-o-thanatos-tou-alexandrou-papagou-to-kupriako-kai-o-konstadinos-karamanlis/AMP/

Οι 10 τραγικές δολοφονίες που άλλαξαν δραματικά την μοίρα της νεότερης Ελλάδας

1) ΒΑΣΙΛΙΆΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α' ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ : Ο Χριστιανός – Γουλιέλμος – Φερδινάνδος – Αδόλφος – Γεώργιος, ευρύτερα γνωστός ως Γεώργιος Α΄, ήταν ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Όθωνα και στέφθηκε βασιλιάς τον Οκτώβριο του 1863. Υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων, από το 1863 έως το 1913, όταν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Ο βασιλιάς, παρόλο που λίγα χρόνια πριν είχε απειληθεί η ζωή του και είχε βιώσει τη δολοφονία του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη τον Μάιο του 1905, συνήθιζε να κυκλοφορεί με ελάχιστη συνοδεία και φύλαξη. Ο Γεώργιος στους Βαλκανικούς πολέμους συντάχθηκε με την πολιτική του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και στις 24 Νοεμβρίου 1912 εισήλθε θριαμβευτικά στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκε για να θεμελιώσει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Όμως, στις 5 Μαρτίου 1913, λίγο προτού συμπληρώσει τα πενήντα χρόνια της παραμονής του στον θρόνο, δολοφονήθηκε από τον Αλέξανδρο Σχινά. Ο δράστης ήταν ένας περιθωριακός τύπος, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Παρά την άμεση σύλληψή του, η υπόθεση της δολοφονίας του Γεωργίου δεν διαλευκάνθηκε ποτέ. Τα κίνητρα του δολοφόνου δεν έγιναν γνωστά, ενώ ο ίδιος είχε ένα πολύ μυστήριο τέλος. Ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, βρέθηκε αφύλαχτος και πήδηξε από το παράθυρο. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η αστυνομία.
2) ΒΑΣΙΛΙΆΣ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ Α' ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ : Το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου του 1920 ο βασιλιάς Αλέξανδρος έκανε περίπατο στο δάσος του Τατοΐου, όπου βρίσκονταν τα θερινά ανάκτορα. Τότε συνέβη ένα επεισόδιο που τερμάτισε τη ζωή του και σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις και την τύχη όλης της χώρας. Τον δάγκωσε μια μαϊμού, που τσακώθηκε με το σκύλο του. Αρχικά, το τραύμα από το δάγκωμα δεν ανησύχησε τους γιατρούς. Περνώντας όμως οι μέρες, η υγεία του βασιλιά κλονιζόταν. Το τραύμα μολύνθηκε προκαλώντας και άλλες επιπλοκές που σταδιακά οδήγησαν σε σηψαιμία. Ο Αλέξανδρος υπέφερε από φρικτούς πόνους. Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε οι γιατροί να ακρωτηριάσουν τον βασιλιά για να του σώσουν τη ζωή, ωστόσο κανείς δεν πήρε αυτή την απόφαση, καθώς κρίθηκε ότι ένας μη αρτιμελής βασιλιάς θα αποδυνάμωνε την ισχύ του θρόνου. Ο Αλέξανδρος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η σύζυγός του Ασπασία Μάνου ήταν τριών μηνών έγκυος. Το τελευταίο ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε θεωρείται ατυχές και απρεπές για το πρόσωπο του νεαρού βασιλιά.
3) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΔΗΛΙΓΙΆΝΝΗΣ : Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης και ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν οι πολιτικοί που εισήγαγαν πολύ έντονα την έννοια του δικομματισμού στην Ελλάδα. Ο Τρικούπης χαρακτηριζόταν ως εκσυγχρονιστής, ενώ ο Δηλιγιάννης ως εκπρόσωπος του συντηρητικού κόσμου. Συχνά όμως, η αντιπαράθεσή τους έφτανε στα άκρα. Ο κόσμος φανατίζονταν πολύ με τους δύο πολιτικούς και δεν δίσταζε να συγκρούεται ακόμα και με τις αστυνομικές αρχές για να τους υποστηρίξει. Ο Τύπος της εποχής ήταν γεμάτος με γελοιογραφίες που σατίριζαν τη διαμάχη Δηλιγιάννη – Τρικούπη, η οποία όξυνε το πολιτικό αδιέξοδο και επιδείνωνε την κοινωνική ζωή. Σε μια από αυτές εικονίζεται η Ελλάδα ως γυναίκα που τραβάει το αυτί και στους δύο αντιπάλους. Ο Δηλιγιάννης ήταν περισσότερο λαϊκός και προσηνής προς του πολίτες, γεγονός που πιστεύεται από πολλούς ότι του κόστισε και τη ζωή. Τον Φεβρουάριο του 1905 νίκησε στις εκλογές τον διάδοχο του Τρικούπη, Γ. Θεοτόκη και ήταν ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Στις 31 Μαΐου όμως, έπεσαν αιφνίδια οι τίτλοι τέλους για τον Πρωθυπουργό. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης έφθασε με την άμαξά του στην είσοδο του Βουλευτηρίου στην οδό Σταδίου, συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του, Γιάννη Πάνο, προκειμένου να παραστεί σε μία συνεδρίαση ρουτίνας. Ένας άνδρας περίπου 35 ετών προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ο ανύποπτος Δεληγιάννης χωρίς να το ξέρει ευχαρίστησε τον δολοφόνο του.
4) ΚΥΒΕΡΝΉΤΗΣ ΙΩΆΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΆΣ : 29 Ιανουαρίου 1941. Ώρα 6 το πρωί. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς, αφήνει την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στην Κηφισιά. Αμέσως οι φήμες οργιάζουν. Ποιος ευθύνεται; Ανάμεσα στον λαό ακούγεται και η φράση “οι Άγγλοι τον έφαγαν”. Γιατί όμως κάποιοι θεώρησαν υπεύθυνους τους συμμάχους; Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που υπέγραφαν 12 Έλληνες γιατροί, ο Μεταξάς δέκα ημέρες νωρίτερα είχε εμφανίσει φλεγμονή στον φάρυγγα. «Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του, ως και την μετεγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς, ως γαστρορραγίαν και ουρίαν και απέθανεν». Ο πόλεμος με την Ιταλία διεξαγόταν ήδη για 94η ημέρα και η απώλειά του, θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντική. Την προηγούμενη ημέρα, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ προέδρευσε στο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας με συγκίνηση την κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Μεταξά. Ζήτησε από τους Υπουργούς να «παραμείνουν εις τας θέσεις των υπηρετούντες την πατρίδα». Από τις πρώτες στιγμές, που μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του Ιωάννη Μεταξά, μέχρι και σήμερα, η φημολογία ότι ο δικτάτορας υπήρξε θύμα ξένων πρακτόρων, δεν σταμάτησε ποτέ. «Αν είχαμε βάλει τον Μεταξά σε ένα νοσοκομείο στην τρίτη θέση, θα είχε ζήσει», έλεγε αργότερα ο στενός του συνεργάτης και πανίσχυρος υπουργός ασφαλείας Μανιαδάκης. Κατά την ασθένειά του, τον είδαν και Βρετανοί γιατροί, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι του έκαναν και ενέσεις. Ο ισχυρισμός όσων θεωρούν υπεύθυνους του Άγγλους, είναι ότι οι Γερμανοί είχαν προτείνει ανακωχή και ειρήνη. Αυτό δεν συνέφερε καθόλου τους Βρετανούς, που ήθελαν τις γερμανικές δυνάμεις να σπαταλάνε χρόνο και άνδρες στην Ελλάδα. Η λήξη του πολέμου στρατηγικά δεν τους ευνοούσε. Ο Μεταξάς όμως, έβλεπε θετικά την ειρήνη. Άλλωστε ήταν αμυνόμενος. Κατά συνέπεια, θεώρησαν ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τον βγάλουν από τη μέση. Δεν εμφανίστηκε όμως ποτέ καμία απόδειξη ότι ο θάνατός του 70χρονου δικτάτορα δεν ήταν φυσιολογικός.
5) ΚΥΒΕΡΝΉΤΗΣ ΙΩΆΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑΣ : Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας από δύο μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη, τα οποία πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς. Η δολοφονία του Καποδίστρια οργανώθηκε σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς από τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος για την δολοφονία του Καποδίστρια στα βρετανικά αρχεία παραμένει απόρρητος. Ας έχουμε επίσης υπ’ όψη μας ότι, ως κυβερνήτης, ο Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί μισθό, όπως επίσης αρνήθηκε χρηματική αποζημίωση από τον Τσάρο για να μην κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για μεροληψία απέναντι στη Ρωσία, ενώ διέθεσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς της επανίδρυσης του κράτους. Μαρτυρία του Αυγουστίνου Καποδίστρια (αδελφού του Κυβερνήτη που κατετέθη στον Φρειδερίκο Τιρς, Ιστορικό και μετέπειτα συμβούλου του Όθωνα και καθηγητού της Αρχαίας Ιστορίας Φιλολογίας στο Παν/μιο του Μονάχου. Η Ελλάδα του Καποδίστρια, Τόμος Α’ σελ.105
Και ο κόμης Αυγουστίνος, που τον είδα μερικές φορές μετά το μοιραίο γεγονός, φώναξε: “Ναι κύριε, η Γαλλία και η Αγγλία είναι που δολοφόνησαν τον αδελφό μου”. Καθώς του δήλωνα ότι δε καταλάβαινα τίποτα από αυτά τα εκπληκτικά λόγια και ότι ίσως ήθελε να πει ότι ο αδελφός του είχε χαθεί εξ αιτίας της αντιδράσεως που υπετίθετο ότι την είχαν υποθάλψει αυτές οι δύο δυνάμεις, διαμαρτυρήθηκε εναντίον αυτής της ερμηνείας, διατύπωσε ακόμα μια φορά τη κατηγορία με τα ίδια λόγια και έφθασε μάλιστα να μου προτείνει να το γράψω στην αυλή της Βαβαρίας.
Ο Κοκκινάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια συνομωσία στην οποία πρωτοστάτησαν οι Άγγλοι, οι οποίοι και είχαν αποφασίσει τη δολοφονία του κυβερνήτη, αφενός για να τερματίσουν τα όνειρα των Ελλήνων για ένα μονάρχη ελληνικής καταγωγής, αφετέρου για να επιτύχουν τον αφοπλισμό των αξιόμαχων ελληνικών μονάδων που προήλαυναν στη Στερεά Ελλάδα. Έτσι, άρχισαν να δημιουργούν συνθήκες ενοχοποίησης των Μαυρομιχαλαίων, εμφανίζοντας την οικογένεια να προβαίνει σε ενέργειες τις οποίες όμως προφανώς δεν θα πραγματοποιούσε, αν πράγματι είχε σκοπό να δολοφονήσει τον Καποδίστρια (αγορά πιστολιών, εκτόξευση απειλών, ψευδείς αναφορές για στάση στη Μάνη κλπ.). Η επίρριψη του φονικού στους Μαυρομιχαλαίους έπρεπε να γίνει με πειστικό τρόπο. Τα σχέδια των Άγγλων δεν θα εξυπηρετούσε η δολοφονία του κυβερνήτη από έναν άγνωστο εκτελεστή, δεδομένου ότι ο δολοφόνος θα έπρεπε να βρεθεί αμέσως, ώστε να εξευμενισθεί κατά κάποιο τρόπο η αντίδραση του ελληνικού λαού. 
6) ΟΠΛΑΡΧΗΓΌΣ ΜΆΡΚΟΣ ΜΠΌΤΣΑΡΗΣ ::Η κυβέρνηση μπροστά στις δυσκολίες αυτές και αναγνωρίζοντας την πολεμική αξία του Μάρκου Μπότσαρη, ο οποίος είχε διακριθεί κυρίως σε μάχες εναντίον του Χουρσίτ Πασά (λεπτομέρειες θα αναφέρουμε στη συνέχεια), αλλά και θέλοντας να τον προσεταιριστεί, ως αντίβαρο του Κολοκοτρώνη και του Ανδρούτσου, του έστειλε δίπλωμα αρχιστρατηγίας με εξουσία σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Αυτό όμως, εξόργισε τους Στερεοελλαδίτες οπλαρχηγούς που βρίσκονταν σε διαμάχη με τους Σουλιώτες. Τότε, ο Μάρκος Μπότσαρης έδωσε ένα απίστευτο δείγμα απλότητας και μετριοφροσύνης. “... έδωσε μόνον εις τον (Κίτσο) Τζαβέλα και τους περί αυτόν τα διπλώματα, αυτός δε το εδικόν του το έσχισε ενώπιον όλων των οπλαρχηγών, ειπών, ότι όποιος είναι άξιος μεθαύριον λαμβάνει το δίπλωμα ενώπιον του εχθρού”, όπως γράφει ο Λάμπρος Κουτσονίκας. Το “μεθαύριον” (ή “αύριον” κατά άλλες πηγές), ήταν κυριολεκτικό. Ο ικανός πασάς της Σκόδρας Μουσταής, είχε συγκεντρώσει αξιόμαχη δύναμη 10.000 εμπειροπόλεμων Αλβανών και είχε φτάσει μέσω της κοιλάδας του Αχελώου στο Καρπενήσι, στην καρδιά δηλαδή της ορεινής Ρούμελης. Ο Μάρκος Μπότσαρης, αποφάσισε να χτυπήσει τον Μουσταή αιφνιδιαστικά στο Καρπενήσι, πριν προλάβει να κινηθεί σε άλλη περιοχή. Σύμφωνα με το σχέδιό του, η επίθεση θα γινόταν τη νύχτα της 9ης Αυγούστου 1823. Ήδη, στις 8 Αυγούστου, ο Τούσιας Μπότσαρης, ο Κουτσονίκας και ο Μπαϊρακτάρης, συνέλεξαν πληροφορίες από το εχθρικό στρατόπεδο. Πέντε ώρες μετά τη δύση του Ήλιου στις 9 Αυγούστου, ο Μάρκος Μπότσαρης ξεκίνησε την επίθεση. Ας δούμε πώς περιγράφει τα γεγονότα ο Γκίσταβ Χέρτσβεργ: “Είτα (έπειτα) δε μετά των 350 Σουλιωτών αυτού, επέπεσε μετ’ ανήκουστου τόλμης επί το εχθρικόν στρατόπεδον. Επειδή οι Μιδρίται κατελήφθησαν εν τω ύπνω υπό της απροσδοκήτου επιθέσεως, παρήχθη εν αρχή ολεθρία τις σύγχυσις και οι Σουλιώται μεταξύ των καθολικών (στο θρήσκευμα) πολεμίων αυτών φοβεράν εποίησαν σφαγήν”.
Οι Σουλιώτες, μετά από μια αρχική χρήση των πυροβόλων όπλων, όρμησαν με γυμνά γιαταγάνια εναντίον των εχθρών, οι οποίοι βρισκόμενοι σε σύγχυση,χτυπούσαν ο ένας τον άλλον. Πολλοί τράπηκαν σε φυγή. Μόνο λίγοι εμπειροπόλεμοι της σωματοφυλακής παρέμειναν στις θέσεις τους. Κατέφυγαν σε μια μάντρα που είχε ύψος όσο περίπου ένας άνθρωπος, πίσω από την οποία βρισκόταν η σκηνή του Τζελαλεδίν και αμύνονταν σθεναρά. Ο Μάρκος Μπότσαρης, αν και ελαφρά τραυματισμένος στο ισχίο, επιτέθηκε εναντίον όσων αμύνονταν στην μάντρα και έτρεψε κι αυτούς σε φυγή. Στην προσπάθεια του όμως να αναρριχηθεί στον μαντρότοιχο, για να δει πού βρισκόταν η σκηνή του Τζελαλεδίν, δέχθηκε ένα βόλι στο μέτωπο, πάνω από το δεξί μάτι και έχασε τη ζωή του. Οι άνδρες του που αντιλήφθηκαν τον θάνατό του, δεν ενημέρωσαν τους υπόλοιπους και συνέχισαν να πολεμούν. Όμως πληγώθηκε βαριά και ο σαλπιγγιτής τους και, καθώς κόντευε να ξημερώσει, υποχώρησαν με τάξη. Το άψυχο κορμί του Μάρκου Μπότσαρη, πήρε στους ώμους του ο ξάδελφός του Τούσιας, ενώ και οι άλλοι τραυματίες μεταφέρθηκαν από τους συμπολεμιστές τους στο Μικρό Χωριό (Μικροχώρι), έχοντας σαν λεία 690 ντουφέκια, 1.000 πιστόλες, δύο σημαίες, πολλά άλογα και μουλάρια και διάφορα άλλα είδη. Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, σκοτώθηκαν 36 Έλληνες και τραυματίστηκαν 20. Οι Τουρκαλβανοί, έπαθαν πανωλεθρία καθώς σκοτώθηκαν 800 άνδρες τους. Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή επιτυχία, σκιάστηκε από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.
7) ΟΠΛΑΡΧΗΓΌΣ ΟΔΥΣΣΈΑΣ ΑΝΔΡΟΎΤΣΟΣ :  Μελανές «σελίδες» της Ιστορίας του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία συνθέτουν οι συνθήκες του θανάτου ενός από τους ξακουστούς αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, που πέθανε όχι από βόλι Τούρκου αλλά από χέρια ελληνικά! Ξημέρωνε η Παρασκευή 5 Ιουνίου 1825, μετά από μια βροχερή νύχτα, όταν οι Αθηναίοι μάθαιναν πως σε ένα λιθόστρωτο πλάτωμα μπροστά στον ναό της Απτέρου Νίκης, στην Ακρόπολη, βρέθηκε νεκρός ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο ήρωας της μάχης στο Χάνι της Γραβιάς. Πολύ γρήγορα θα γίνει γνωστή η αλήθεια: ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ή Ανδρίτζου, όπως υπέγραφε ο ίδιος, είχε δολοφονηθεί. Ομως, θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να έρθει στο «φως» η συγκλονιστική μαρτυρία του φύλακα Κωνσταντίνου Καλαντζή, για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και το φρικτό τέλος του γενναίου οπλαρχηγού. πρέπει να «φωτιστούν» ορισμένες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές των τελευταίων χρόνων της ζωής του Οδυσσέα, για τον οποίο η εφημερίδα «Εθνοφύλαξ» έγραφε, στις 22 Φεβρουαρίου 1865, ότι «ο αμέτρητος ηρωισμός [του] και η στρατηγηματικότης είχον τρομάξει τους Τούρκους». Εκτός από τη γενναιότητα και την εξυπνάδα, ο ψηλός, σωματώδης, αγωνιστής είχε και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά: Ευρισκόμενος από 15 χρόνων στη «διεστραμμένη αυλή», όπως την έλεγε ο ίδιος, του Αλή πασά των Ιωαννίνων «έμαθεν να μισήση την τυραννίαν, να αγαπήση την ελευθερίαν», όπως έγραφε ο Λευκαδίτης ποιητής και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, Ιωάννης Ζαμπέλιος. Παράλληλα, βλέποντας τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες, που εξυφαίνοντο, είχε γίνει πολύ καχύποπτος προς όλους, ιδιαίτερα τους «καλαμαράδες», όπως έλεγε τους πολιτικούς. Αυτή η καχυποψία σε συνδυασμό με τον παρορμητισμό του συνιστούσαν και την «αχίλλειο πτέρνα» του. Ο Γκούρας, πολύ γρήγορα, αυτονομήθηκε και, με την υποδαύλιση των προεστών της Αθήνας, δεν άργησε να έρθει σε ρήξη με τον Οδυσσέα. Βρισκόμαστε, ήδη, στο 1824, όταν έχουν φτάσει τα χρήματα του πρώτου δανείου στην κυβέρνηση, που τα «αξιοποιεί» για να χρηματοδοτήσει εκστρατεία Ρουμελιωτών στρατηγών εναντίον των «ανταρτών» της Πελοποννήσου. Είναι ο δεύτερος, αιματηρός και καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος, που ξεσπάει στη διάρκεια του Αγώνα. Σε αυτή την εκστρατεία δεν καλείται από την κυβέρνηση ο Ανδρούτσος, διότι έχει ταχθεί στο πλευρό του Κολοκοτρώνη και των άλλων «ανταρτών». Ο Γάλλος Πουκεβίλ τον χαρακτηρίζει, δε, ως «ισχυρότατο του Κολοκοτρώνη σύμμαχο». Αυτή η στάση του έδωσε την αφορμή για την έναρξη της απηνούς δίωξής του από την κυβέρνηση Κουντουριώτη, που ουσιαστικά ήταν υποκινούμενος από τον Μαυροκορδάτο.
Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τα σχέδια του Οδυσσέα και του απαγορεύουν να πλησιάσει στο φρούριο της Χαλκίδας. Ομως, του διαθέτουν 400 ιππείς, τους οποίους θα εγκαταλείψει για να παραδοθεί στις 7 Απριλίου στον Γκούρα, που διατάχθηκε από την κυβέρνηση να τον συλλάβει παίρνοντας μια πολύ καλή αμοιβή. Λίγο αργότερα, το «παιδί» του θα διατάξει τη μεταφορά του Οδυσσέα στην Αθήνα, αλυσοδεμένου, εξευτελίζοντας τον γενναίο στρατηγό. Ο Οδυσσέας ζητούσε να δικαστεί, αλλά «οι οπλαρχηγοί της Χέρσου Ελλάδος δεν θέλουν παραδώσει εις τους νόμους τον Οδυσσέαν Ανδρούτζον», σύμφωνα με ένα κυβερνητικό έγγραφο που είχε διαβαστεί, στις 8 Μαΐου 1825, στο Βουλευτικό. Στην πραγματικότητα κανένας δεν ήθελε να γίνει δίκη, διότι θα αποκαλυπτόταν η αθωότητα του Ανδρούτσου και θα κατέρρεαν οι σε βάρος του σκευωρίες. Ο Γ. Βλαχογιάννης θεωρεί ότι «η διοίκησις είχε αποφασίσει τον θάνατο του Ανδρούτσου».
8) ΟΠΛΑΡΧΗΓΌΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗΣ : Ένα από τα σκοτεινότερα και τραγικότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 είναι αναμφίβολα ο -τουλάχιστον περίεργος και ανεξήγητος κατά πολλούς – θάνατος του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του θρυλικού «γιου της καλόγριας». Στις 17 Απριλίου, σε συνάντηση των Ελλήνων οπλαρχηγών και των Βρετανών, επικράτησε τελικά η άποψη των δεύτερων για κατά μέτωπο επίθεση προς την Ακρόπολη, παρά την αντίθετη άποψη του Καραϊσκάκη. «Αλλά ποιος ήκουεν την γνώμην του Καραϊσκάκη, όπου ο Κόχραν επέμεινεν εμπρός, ειδέ φεύγει», έγραφε χαρακτηριστικά ο Γενναίος Κολοκοτρώνης. Η επιχείρηση ορίστηκε για το βράδυ της 22ας προς 23η Απριλίου. Θα την ενίσχυαν από τη θάλασσα όλα τα πλοία, ενώ ο Κόχραν και ο Τσορτς θα παρακολουθούσαν την εξέλιξή της από τη φρεγάτα «Ελλάς». Ο Καραϊσκάκης είχε δώσει εντολή στις 22 Απριλίου «τα στρατεύματα να μη πυροβολήσωσι αλλά να ησυχάσωσι δι’ όλης της ημέρας», προκειμένου να είναι έτοιμοι για τη νυχτερινή επίθεση, ενώ ο Κόχραν είπε : «Θα γευματίσουμε λοιπόν στις 23 στην Ακρόπολη». Το μεσημέρι όμως της 22ας Απριλίου, κάποιοι Έλληνες άρχισαν να ακροβολίζονται κατά μήκος της τουρκικής γραμμής στο Νέο Φάληρο. Παρά την προσπάθεια μερικών οπλαρχηγών, μεταξύ των οποίων κι ο Νικηταράς, να δώσουν τέλος στη συμπλοκή, ακολούθησε μάχη «ης ήρξαντο ανωφελώς μέθυσοι τινές Κρήτες και Υδραίοι εν τη εκβολή του Ιλισού», όπως γράφει ο Γκούσταβ Φρίντριχ Χέρτσβεργκ στην «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως». Λέγεται ότι το κρασί με το οποίο μέθυσαν, τους είχε σταλεί από τον Τσορτς και τον Κόχραν! Ο Καραϊσκάκης, που ήταν φιλάσθενος, κοιμόταν όταν άρχισε η μάχη. Ξύπνησε από τους πυροβολισμούς και τον θόρυβο, ανέβηκε στο άλογό του κι έτρεξε στο πεδίο της μάχης, συνοδευόμενος από πολλούς έφιππους αξιωματικούς και το άτακτο ιππικό. Πηγαινοερχόταν σε διάφορα σημεία και μετά από 3 ώρες περίπου η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται. Το ισχυρότερο από τα οχυρώματα των Τούρκων ήταν μια μάντρα σε πεδινό έδαφος. Καθώς ο Καραϊσκάκης πήγαινε προς τη μάντρα, δέχτηκε μια σφαίρα στο υπογάστριο. Αν και κατάλαβε ότι η πληγή του ήταν σοβαρή, συνέχισε έφιππος να «μαζεύει» τους στρατιώτες και τελικά γύρισε στη σκηνή του.
Επιστρέφουμε όμως στον βαριά λαβωμένο Καραϊσκάκη. Όταν έφτασε στη σκηνή, οι στρατιώτες τον κατέβασαν από το άλογο και τον μετέφεραν στον γιατρό, που διαπίστωσε ότι είχε τραυματιστεί θανάσιμα στη βουβωνική χώρα. Τότε τον πήγαν στο πλοίο των Βρετανών στο Φάληρο, έστρωσαν ένα χαλί στην καμπίνα του Τσορτς και τον τοποθέτησαν εκεί. Ο Καραϊσκάκης κατάλαβε ότι η πληγή του ήταν θανάσιμη. Κάλεσε αμέσως ιερέα, εξομολογήθηκε, μετάλαβε, ζήτησε συγχώρεση απ’ όλους τους παρόντες και ζήτησε να τον θάψουν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Σαλαμίνας. Αστειεύτηκε με τους συναγωνιστές του, τους συμβούλευσε να παραμείνουν ενωμένοι για το καλό της οατρίδας και τουλάχιστον ως τις 3 π.μ. της 23ης Απριλίου, είχε πλήρη διαύγεια. Κατά τον Σπυρίδωνα Τρικούπη («Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης»), πέθανε γύρως τις 4 π.μ. «Εν μέσω δριμύτατων πόνων» κατά τον Λάμπρο Κουτσονίκα, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές στις 8 π.μ. Ο θάνατός του προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στους αντιπάλους. Ο Κασομούλης αναφέρει πως ήδη από το βράδυ της 22ας Απριλίου οι Τουρκαλβανοί φώναζαν στους φρουρούς των ελληνικών θέσεων : «Ωρέ ο Καραϊσκάκης ο γιος της καλόγριας πέθανε. Όλοι να βάλετε μαύρα γιατί άλλον σαν κι αυτόν δεν έχετε». O Σταμέλος θεωρεί ότι η δολοφονία του Καραϊσκάκη οργανώθηκε από τους Μαυροκορδάτο, Τσορτς και Κόχραν, καθώς η αγγλική κυβέρνηση δεν ήθελε να απελευθερωθεί η Στερεά Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύουν και οι Σπυρομήλιος και Φωτιάδης. Αν και οι Τσορτς και Κόχραν ευθύνονται για τη συντριβή στη μάχη του Ανάλατου, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για εμπλοκή τους στη δολοφονία του Καραϊσκάκη.
9) ΕΘΝΟΜΆΡΤΥΡΑΣ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΎΜΗΣ : Με τη Συνθήκη των Σεβρών εκπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, με το οποίο αναθρέφονταν γενιές Ελλήνων, από την ίδρυση σχεδόν του νεοελληνικού κράτους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το μέλλον της Ελλάδας προβλεπόταν λαμπρό και ευοίωνο. Δύο ημέρες έπειτα από την υπογραφή της συνθήκης, στις 30 Ιουλίου/12 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δέχθηκε δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους αντιβενιζελικούς αξιωματικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους διατηρούσαν στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του αντιβενιζελικού χώρου. Τελικά, ο Βενιζέλος κατάφερε να γλιτώσει με επιπόλαια τραύματα στο αριστερό χέρι και τον ώμο, χάρη στην παρέμβαση του μοίραρχου Τσάκωνα και ενός Γάλλου αστυνομικού. Η είδηση της απόπειρας κατά της ζωής του Βενιζέλου συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Η κατάσταση στο εσωτερικό ξέφυγε από κάθε έλεγχο και οι δυνάμεις ασφαλείας αποδείχθηκαν ανίκανες να επιβάλουν την τάξη. Ακραίοι βενιζελικοί ξεχύθηκαν στους δρόμους με στόχο την ανταπόδοση του χτυπήματος στον ηγέτη τους. Θύμα των δραματικών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα εκείνες τις ημέρες ήταν ο πολιτικός και διπλωμάτης Ιων Δραγούμης. Η δολοφονία του Δραγούμη έγινε το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 1920. Ο ίδιος συνελήφθη από ακραίους υποστηρικτές του Βενιζέλου, ενώ μετέβαινε στα γραφεία του περιοδικού του, της Πολιτικής Επιθεώρησης. Επρόκειτο να δημοσιεύσει άρθρο του, στο οποίο καταδίκαζε την απόπειρα κατά της ζωής του Βενιζέλου. Λίγο αργότερα, εκτελέστηκε από άνδρες του Παύλου Γύπαρη. Ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του ονομάστηκαν ο Γύπαρης, παλαιός Μακεδονομάχος και μετέπειτα επικεφαλής των παραστρατιωτικών βενιζελικών, ο Εμμανουήλ Μπενάκης και ο Εμμανουήλ Ρέπουλης. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βενιζέλος ζήτησε τη σύλληψη και τη δίκη των ενόχων για τη δολοφονία του Δραγούμη, ακόμη και αν επρόκειτο για κοντινά του πρόσωπα, οι έρευνες δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ούτε μετά την έρευνα των αντιβενιζελικών, οι οποίοι ανήλθαν στην εξουσία έπειτα από τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920.
10) ΣΤΡΑΤΆΡΧΗΣ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ : Στα τέλη Μαΐου 1951 ο Αλέξανδρος Παπάγος παραιτήθηκε από το στράτευμα επικαλούμενος προσβλητική συμπεριφορά προς το πρόσωπό του ανθρώπων της Αυλής. Αν και είχε πει στον βασιλιά Παύλο ότι δεν θα αναμιχθεί στην πολιτική, μετά την προκήρυξη εκλογών στις 30 Ιουλίου 1951 ανακοίνωσε την ίδρυση πολιτικού κόμματος του «Ελληνικού Συναγερμού». Πλαισιωμένος από πολιτικούς όπως οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Στέφανος Στεφανόπουλος και Σπυρίδων Μαρκεζίνης, στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 ο Παπάγος με τον «Συναγερμό» συγκέντρωσε ποσοστό 36,53%. Η κυβέρνηση Πλαστήρα η οποία σχηματίστηκε ήταν βραχύβια. Στις 16 Νοεμβρίου 1952 έγιναν νέες εκλογές με καινούργιο πλειοψηφικό σύστημα ,στο οποίο ο Συναγερμός θριάμβευσε με ποσοστό 49,22% και 238 έδρες. Η κυβέρνηση Παπάγου στράφηκε προς τις Η.Π.Α. Οι άριστες ως τότε ελληνοβρετανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν. Στις 22/12/1953 η συνάντηση του Παπάγου με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ίντεν δεν είχε αποτέλεσμα. Ο βασικός λόγος για τη διάρρηξη των σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας, ήταν το Κυπριακό, καθώς εντεινόταν ο αγώνας των Κυπρίων για απαλλαγή από τη βρετανική αποικιοκρατία. Στις 16 Αυγούστου 1954, η Ελλάδα προσέφυγε στον Ο.Η.Ε. Τελικά, αποφασίστηκε το Κυπριακό να μην συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Οι εντάσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, ήταν η βασική αιτία για τα Σεπτεμβριανά του 1955 και το πογκρόμ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το οποίο η κυβέρνηση Παπάγου αντιμετώπισε με χλιαρές διαμαρτυρίες. Από τον Απρίλιο του 1955, άρχισε στην Κύπρο η ένοπλη δράση της ΕΟΚΑ, κάτι που ενόχλησε σφοδρά τους Βρετανούς. Ο Παπάγος θεωρείται ότι ήξερε για την ίδρυση της ΕΟΚΑ και, αν και αρχικά, είχε αντιρρήσεις, μετά την απόρριψη της ελληνικής προσφυγής στον Ο.Η.Ε, υποστήριξε τις ενέργειες του Γρίβα. Αυτό, εξόργισε ακόμα περισσότερο τους Βρετανούς, που έβλεπαν τον Στρατάρχη ως «κόκκινο πανί» και σίγουρα θα ένιωθαν ευτυχείς αν στην πρωθυπουργία της χώρας μας βρισκόταν κάποιος άλλος, με τον οποίο θα μπορούσαν να «συνεννοηθούν» ευκολότερα…
Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 1954, με την πλήρη συγκατάθεση του Α. Παπάγου, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, μεγάλο συλλαλητήριο για την Κύπρο, με ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σπυρίδωνα, ο οποίος ήταν και Πρόεδρος της Πανελληνίου Επιτροπής Ενώσεως της Κύπρου. Ο Παπάγος στήριζε τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και αυτό εξόργιζε τους Βρετανούς. Έτσι το Φόρεϊν Όφις, αποφάσισε να βάλει «στο παιχνίδι» και τους Τούρκους. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, τον Φεβρουάριο του 1954, διακήρυξε τη θέση ότι η Τουρκία ήταν πλέον «ενδιαφερόμενο μέρος» στο Κυπριακό. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 1954, ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα, έγραφε στο Φόρεϊν Όφις, ότι αν οι Έλληνες προχωρούσαν οριστικά στη γραμμή τους για απαίτηση πάνω στην Κύπρο (Ένωση με την Ελλάδα), «πιστεύομεν ότι δικαιούμεθα να ζητήσωμεν από τους Τούρκους να κάμουν το ίδιο».
Από την περίοδο που ακόμα ήταν Αρχιστράτηγος στον αγώνα κατά του Δ.Σ.Ε., ο Παπάγος έπασχε από οξεία φυματίωση. Την αντιμετώπιζε με σθένος και τεχνητό πνευμονοθώρακα. Χάρη στη γερή του κράση, κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 1954, εμφανίστηκε μια νέα, μυστηριώδης ασθένεια.  Στις 5 Νοεμβρίου 1954, επέστρεψε από την Πορτογαλία, ωχρός και αδυνατισμένος. Αυτό αποδόθηκε αρχικά στην κούραση του ταξιδιού. Κάποια μέρα λιποθύμησε στην έπαυλή του στην Εκάλη. Οι δικοί του κάλεσαν αμέσως γιατρούς, αλλά ο Παπάγος δεν το δέχτηκε. Σύντομα επανήλθε στα καθήκοντά του. Στο μεταξύ, η κατάσταση της υγείας του Παπάγου, χειροτέρευε. Με μεγάλη δυσκολία, δέχθηκε τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μένζις. Πλέον, παρουσίαζε και συμπτώματα έντονης ανορεξίας. Ο διαπρεπής καθηγητής Ιατρικής Μαλάμος, που παρακολουθούσε τον Παπάγο, του σύστησε να μεταβεί στην Ελβετία, για να εξεταστεί από τον φημισμένο γιατρό Λέφνερ.
Αυτό έγινε. Ωστόσο, ούτε ο Λέφνερ μπόρεσε να εντοπίσει την αιτία της ασθένειας του Παπάγου και απέδιδε την ανορεξία και τη γαστρίτιδα που τον ταλαιπωρούσαν, σε υπολείμματα της παλιάς φυματίωσής του. Τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου 1955, ο Παπάγος επέστρεψε στην Αθήνα. Στο μεταξύ, οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του. Στις αρχές Απριλίου 1955, η ΕΟΚΑ άρχιζε την ένοπλη δράση της στην Κύπρο. Ο Στεφανόπουλος, δεν δέχτηκε να παίξει το αγγλοαμερικανικό παιχνίδι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μακ Μίλαν είχε "απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες", ότι πολύ σύντομα ο Στρατάρχης δεν θα ζούσε! Στις 11.30 μ.μ. της 4/10/1955, ο Αλέξανδρος Παπάγος άφησε την τελευταία του πνοή "συνέπεια ακατασχέτου αιματεμέσεως αρξαμένης από τις 10.30 νυκτερινής", έγραφε στο ιατρικό ανακοινωθέν ο Μπόμπολας. Ο "Συναγερμός" έμενε χωρίς αρχηγό και το, βασικότερο, η χώρα ακυβέρνητη. Κι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών στελεχών του "Συναγερμού", υπέγραψε πρωτόκολλο με βάση το οποίο η αρχηγία του κόμματος δινόταν στον Σ. Στεφανόπουλο, προκαλώντας γενική κατάπληξη, ο Παύλος όρκισε πρωθυπουργό τον, μέχρι τότε Υπουργό Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνο Καραμανλή. 
Πηγή : https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/ti-krivete-piso-apo-ti-mistiriodi-dolofonia-tou-vasilia-georgiou-a-me-peristrofo-sti-thessaloniki-o-drastis-sinelifthi-alla-epese-apo-to-parathiro-eno-vriskotan-sto-kratitirio-vinteo-me-ola-ta-pi/amp/
https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/alexandros-o-vasilias-pou-pethane-apo-to-dagkoma-tis-maimous-mesa-sto-tatoi-i-prolipsis-me-to-spasmeno-kathrefti-ke-o-thanatos-pou-isos-allaxe-tin-istoria-tis-elladas/amp/
https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/o-prothipourgos-theodoros-diligiannis-prin-pesi-nekros-exo-apo-ti-vouli-efcharistise-choris-na-to-xeri-ton-dolofono-tou-pios-itan-o-drastis-ke-giati-ton-macherose-vinteo/amp/
https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/o-thanatos-tou-ioanni-metaxa-giati-kapii-ipostirizoun-oti-ton-dolofonisan-angli-praktores/amp/
https://www.kapodistrias.info/arthra/poioi-kai-giati-dolofonisan-ton-ioanni-kapodistria
https://www.historical-quest.com/arxeio/sygxroni-istoria/300-h-dolofonia-tou-kapodistria-poioi-itan-oi-pragmatikoi-autourgoi-b.html?srsltid=AfmBOoooVQhiDIHyvaxQ8EXgqVLIpnrYMMNhPVVjVmcOozKzBmzL1Mfa
https://www.protothema.gr/stories/article/973300/i-mahi-tou-kefalovrusou-karpenisiou-kai-o-iroikos-thanatos-tou-markou-botsari-9-augoustou-1823/
https://www.efsyn.gr/nisides/297104_i-dolofonia-toy-odyssea-androytsoy
https://www.google.com/amp/s/www.protothema.gr/stories/article/659383/o-thanatos-tou-karaiskaki-purovolithike-apo-elliniko-heri-o-gios-tis-kalogrias/AMP/
https://www.kathimerini.gr/istoria/563146606/san-simera-31-ioylioy-1920-dolofoneitai-o-ion-dragoymis/
https://www.protothema.gr/stories/article/1006966/i-mustiriodis-astheneia-kai-o-thanatos-tou-alexandrou-papagou-to-kupriako-kai-o-konstadinos-karamanlis/

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Προδομένος λαός (1983) : Μια σειρά της ΕΡΤ για νεότερηελληνική ιστορία

Όταν μπήκε στη ζωή μας η τηλεόραση, η θεματολογία της εγχώριας ιστορίας εντοπίστηκε στα χρόνια της Κατοχής. Ωστόσο, στη δεκαετία του ’70 γίνανε κάποιες προσπάθειες για «αναβίωση» του ’21 με τη μορφή σίριαλ, που θα λέγαμε ότι ουσιαστικά ήτανε δύο. «Οι πατέρες της λευτεριάς» το 1973 στο ΕΙΡΤ και «Ο μεγάλος ξεσηκωμός» το 1977 στην ΥΕΝΕΔ, οι οποίες όμως δεν είχαν ιδιαίτερη ανταπόκριση στο κοινό…  Και φτάνουμε στο 1983, όταν ο σκηνοθέτης Σταμάτης Χονδρογιάννης αποφασίζει να γυρίσει σε τηλεοπτική σειρά το μυθιστόρημα του Γεωργίου Ρούσσου «Προδομένος λαός», προσθέτοντας στον τίτλο και το όνομα της κεντρικής ηρωίδας του: «Μαντώ Μαυρογένους»… Έτσι, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 1983 στις 19:40 μεταδίδεται από την ΕΡΤ-1 το πρώτο επεισόδιο του σίριαλ «Προδομένος λαός-Μαντώ Μαυρογένους», το οποίο ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου και σε 12 επεισόδια, αντί των 24 που αρχικώς είχε ανακοινωθεί.
Τον ομώνυμο ρόλο ερμήνευσε η Κάτια Δανδουλάκη, επιστρέφοντας στη μικρή οθόνη έπειτα από απουσία δύο ετών, έχοντας πλάι της μια πλειάδα εκλεκτών πρωταγωνιστών. Ωστόσο, η σειρά δεν είχε την αναμενόμενη τηλεθέαση, κυρίως λόγω του ότι ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι κι εκείνα τα χρόνια, ο πολύς κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα μεταφοράς της τηλεοπτικής συσκευής του στο εξοχικό σπίτι όπου παραθέριζε… Σημειωτέον ότι χρειάστηκε να περάσουν 32 ολόκληρα χρόνια μέχρι το σίριαλ να μεταδοθεί ξανά. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 2015, από την τότε ΝΕΡΙΤ…  Όπως αναφέραμε και στην αρχή, σπουδαίοι πρωταγωνιστές κλήθηκαν να ενσαρκώσουν τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης του ’21, αλλά κι εκείνους που στάθηκαν πολέμιοί της. Η Κάτια Δανδουλάκη είναι πάρα πολύ καλή στο ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, αποφεύγοντας τις υποκριτικές υπερβολές που είδαμε σε κατοπινές τηλεοπτικές εμφανίσεις της… Είναι κρίμα που η παρουσία του Σταύρου Ξενίδη περιορίστηκε σε μόνο τρία επεισόδια. Υποδύθηκε τον άρχοντα Νικόλα Μαυρογένη, πατέρα της Μαντούς, ο οποίος έτρεφε μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και ποθούσε να τη δει ελεύθερη, αλλά πέθανε πολύ νωρίς. Ο αξέχαστος πρωταγωνιστής ήταν εξαιρετικός κι έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στη σειρά…
Ωστόσο, είχαμε κι άλλα σημαντικά ονόματα στη διανομή των ρόλων: Γιάννης Βόγλης (Κολοκοτρώνης), Πάνος Χατζηκουτσέλης (Καποδίστριας), Νίκος Γαλανός (Δ. Υψηλάντης), Ντόρα Βολανάκη (Ζαχαράτη Μαυρογένους, μητέρα της Μαντούς), Χρήστος Πάρλας (Μέτερνιχ), Γιώργος Κοτανίδης (Αλ. Υψηλάντης), Γιώργος Χριστοδούλου (Λόρδος Μπάιρον), Καίτη Λαμπροπούλου (Σουλτανίτσα, υπηρέτρια στην οικογένεια Μαυρογένη), Αλίκη Καμινέλη (Ρωξάντρα Στούρτζα, μεγάλος έρωτας του Καποδίστρια), Γιούλα Γαβαλά (βαρόνη Πιλιακόφ, ερωμένη και «πιόνι» του Μέτερνιχ). Όλοι τους απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους που τους ανατέθηκαν, όπως και οι τρεις «Φιλικοί» (Περλέγκας, Τσόγκας, Μουστάκης) που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, συμμετείχαν και οι Χάρης Εμμανουήλ (βαρόνος Σίνα), Σπύρος Ολύμπιος (Βαρβάκης), Βασίλης Παπανίκας (Νέσελροντ, ο πανούργος «συνυπουργός» του Καποδίστρια), Μάκης Πανώριος (Φον Γκεντς), Βασίλης Κεχαγιάς (Κάνιγκ), Χρήστος Λεττονός (Μαξίμ Ρεϊμπό), Γιώργος Αρμαδώρος (Κατακουζηνός), Θόδωρος Συριώτης (Πλαπούτας), Παναγιώτης Μποτίνης (Νικηταράς), Λάμπρος Κοτσίρης (Ζωσιμάς), Δημήτρης Βυζάντιος (Σέκερης), Φάνης Κάσσιος (Ριζάρης), Γιώργος Γραμματικός (Λόντος), Ευάγγελος Πρωτοπαπάς (Ζαΐμης), Γιώργος Παλιός (Αναγνωσταράς). Ακόμα, οι Αλέξης Σταυράκης (Παπαφλέσσας), Γιώργος Σταμάτης (Σανταρόζα), Δημήτρης Τσούτσης (Παλαιών Πατρών Γερμανός), Πάνος Κατέρης (Γαλάτης), Γιώργος Χαδίνης (Καμαρινός), Μαρία Σκούντζου (Μπουμπουλίνα), Θόδωρος Δημήτριεφ (Περραιβός), Μπάμπης Σαρηγιαννίδης (Ανδρούτσος), Ζανίνο (Λαγουρός, προεστός της Μυκόνου), Γ. Ροζάκης (Νενέκος), Μιχάλης Τσαλδάρης (Αναγνωστόπουλος), Ηλίας Κακλαμάνης (Μπλάκαρης) κ.α.
Ουσιαστικά λοιπόν, στη σειρά παρακολουθούμε τις ενέργειες των Φιλικών να συγκεντρώσουν όσο γίνεται περισσότερους πατριώτες (Έλληνες κι ομογενείς) και λεφτά για τον αγώνα τους, αλλά και μέσω των ορκισμένων μελών τους να πείσουν τους ραγιάδες ότι ήρθε η ώρα να σηκωθούν και να ελευθερώσουν την πατρίδα από τον τουρκικό ζυγό. Παράλληλα όμως, παρακολουθούμε και την πορεία της Μαντούς Μαυρογένους (Κάτια Δανδουλάκη), μιας αρχοντοπούλας που απαρνιέται όλες τις χαρές της ζωής για ν’ αφοσιωθεί στον αγώνα για τη λευτεριά, χαρίζοντας όλη την περιουσία της σε τούτο το σκοπό. Κι όλα τούτα, παρά τις αντιδράσεις από το οικογενειακό περιβάλλον της, αλλά και το κοινωνικό, που θέλει τη γυναίκα ικανή μόνο για τις δουλειές του σπιτιού και για να μεγαλώνει παιδιά…
Συγχρόνως, παίρνουμε μιαν ιδέα για τα σκοτεινά παρασκήνια της διεθνούς διπλωματίας, για το ρόλο που έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και για τις αιώνιες διαμάχες μεταξύ των συμπατριωτών μας για την αρχηγία και τη διατήρηση των προνομίων και της περιουσίας τους. Αν μη τι άλλο, διαχρονική τούτη η κατάρα και υπεύθυνη για πολλά δεινά του έθνους μας…
Η σειρά ολοκληρώνεται με την απόφαση όλων των προεστών του Μοριά και της Ρούμελης για την έναρξη της Επανάστασης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λευτεριά της πατρίδας μας, ασχέτως αν χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε ν’ αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία της… Η αλήθεια είναι ότι με τα όσα έχουμε δει στις τρεις και πλέον δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε, η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής. Ναι μεν έχει κάποιες υπερβολές στο σενάριο και φράσεις που δε γνωρίζω κατά πόσο χρησιμοποιούνταν τον 19ο αιώνα, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για «σχολική γιορτή», ούτε για προχειροδουλειά. Άλλωστε, οι κριτικοί δεν είχανε δει τα χειρότερα που ακολούθησαν στη δύσμοιρη ελληνική τηλεόραση και ειδικά εκείνη την εποχή, ούτε καν τα φαντάζονταν… Οπωσδήποτε υπάρχουν ορισμένες ατέλειες και αδυναμίες (ειδικά εκείνες οι χορογραφίες στο πρώτο επεισόδιο…), αλλά μόνο και μόνο η παρουσία σημαντικότατων πρωταγωνιστών προσθέτει πάρα πολλά θετικά στοιχεία στο όλο εγχείρημα κι ανεβάζει το επίπεδό του. Κι επιπλέον, παρουσιάζεται ένα μέρος από τις πιο ιστορικές σελίδες του έθνους μας, σε μια περίοδο που ακόμα κι όταν οι κριτικές ήτανε «μαύρες» και πικρόχολες, η εγχώρια μικρή οθόνη παρήγαγε πολιτισμό και φρόντιζε για την παιδεία των τηλεθεατών. Για το σήμερα, καλύτερα να μη μιλήσουμε…
Πηγή : https://www.musiccorner.gr/aspromavra-ki-egchroma-prodomenos-laos-manto-mavrogenous-128014/